12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

City rutinski protiv Tottenhama, Gundogan zasad najbolji strijelac u Evropi ove godine

U derbiju 24. kola Premiershipa Manchester City je deklasirao Tottenham i pobjedu upisao rezultatom 3:0. Ilkay Gundogan bio je strijelac dva gola, golman Ederson upisao je asistenciju.

Bolji je od početka bio tim Pepa Guardiole. Očekivano, ekipa Josea Mourinha je igrala povučeno, dala je posjed domaćinu i čekala svoje prilike koje u ovom meču nije dočekala.

U 23. minutu su Građani poveli sa bijele tačke. Precizan je bio Rodri kojem je ovo prvi gol u Premier ligi, u 48. nastupu u svjetloplavom dresu.

- OGLAS -

U drugom poluvremenu novi mini šou Ilkaya Gundogana i dva lijepa gola.

Poslije duge akcije Raheem Sterling je u 50. minutu proigrao Gundogana koji pogađa za 2:0, a samo 16 minuta kasnije Gundoganu je asistirao Ederson. Za njega je to druga asistencija u karijeri.

Gundogan je, vjerovatno više iz predostrožnosti, zamijenjen u 69. minutu.

Gundogan je na posljednjih 12 mečeva u Premier ligi postigao 11 golova. Na prethodne 82 utakmice dao je deset. On je tek treći Nijemac koji je postigao više od deset golova u jednoj sezoni Premiershipa. Rekord među Nijemcima drži Jurgen Klinsmann sa 20 pogodaka, a više od Gundogana postigao je još samo Uwe Rosler – 15 (oba rekorda su iz sezone 1994/95.).

Od početka 2021. godine, sa devet postignutih golova, Gundogan je najbolji strijelac u Evropi.

Svega dvije šanse vrijedne pomena imao je Tottenham. Harry Kane je pogodio prečku u 14. minutu, a Gareth Bale je odlično šutirao u 81, ali je Ederson sigurno odbranio.

City je nastavio niz pobjeda i iz 23 odigrana meča sada ima 16 trijumfa i 53 boda na prvom mestu. Leicester je Građanima prvi pratilac sa sedam bodova manje i utakmicom više. Tottenham je nakon sedmog poraza u sezoni, četvrtog u posljednjih pet mečeva osmi na tabeli sa 36 bodova iz 23 utakmice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA