23.8 C
Sarajevo
16.04.2024

Ratko Mladić pred novim Žalbenim vijećem 6. novembra

Sutkinja Nyambe će predsjedavati petočlanim Žalbenim vijećem koje će donijeti konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Mladiću, nakon što je troje sudija isključeno zbog percepcije pristrasnosti, javlja BIRN.
 
Sudija Jean-Claude Antonetti prethodno je prihvatio zahtjev Mladićeve Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu. Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.
 
Umjesto Merona, Agiusa i Liua u Vijeće su imenovane sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya. Tribunal je Mladića u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
 
Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina. Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda bi trebala biti izrečena naredne godine.
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA