15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

UN summit o klimi: Presudan trenutak za reakciju čovječanstva

Predstavnici blizu 200 zemalja svijeta okupili su se danas u poljskom gradu Katowice na najvažnijem višednevnom sastanku u organizaciji Ujedinjenih nacija o globalnom zatopljenju nakon sporazuma iz Pariza 2015. godine kojim su se obavezali na sprečavanje klimatskih promjena.

 

UN summit o klimi dolazi u presudnom trenutku kada je potrebna reakcija čovječanstva na globalno zagrijavanje. Manje, siromašnije zemlje koje će podnijeti veliki teret tih klimatskih promjena pozvale su bogatije države da ispune obećanja iz Pariza.

- OGLAS -

 

U Parizu prije tri godine države su se obavezale ograničiti porast globalne temperature za više od dva stepena Celzijusa, a zbog činjenica da je globalna temperatura porasla za jedan stepen do sada svijet je već svjedočio stravičnim požarima, ekstremnim valovima toplog zraka i uraganima koji su još više razarajući zbog rastućeg nivoa mora.

 

U Katowicama predstavnici država bi trebali pristati na novi pravilnik prihvatljiv za sve 183 države koje su ratificirale sporazum u Parizu.

 

Čelnici na summitu G20 u konačnom saopćenju nakon summita u Buenos Airesu izjavili su kako je Pariški sporazum “neizmjenjiv”.

 

Čak i značajan napredak u Katowicama u skladu na Pariškim ciljevima možda neće biti dovoljan da preokrene smjer globalnog zagrijavanja, kao što je istaknuo u nekoliko glavnih izvještaja o klimatskim promjenama, javlja AFP.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA