Vijesti
"Promovisanje američkih ideala": Zašto Biden imenuje Samanthu Power za šeficu USAID-a Joe Biden nominirao je bivšu ambasadorku UN-a Samanthu Power za mjesto šefa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
#

 Novoizabrani predsjednik izrazio je uvjerenje da će kao šef USAID-a Power igrati važnu ulogu u "promociji američkih ideala". Kao i mnogi drugi Bidenovi kandidati, Power je već bila na visokim pozicijama u američkoj vladi za vrijeme Baracka Obame. Prema stručnjacima, ovaj korak ukazuje na to da Biden nije spreman za eksperimente, a u Demokratskoj stranci postoji kadrovska kriza.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden predložio je kandidaturu bivše ambasadorice UN-a pri Ujedinjenim nacijama Samanthe Power za mjesto šefa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). To se navodi u poruci njegovog tranzicionog tima.

"Kao šefica Agencije, ona će zajedno s našim partnerima surađivati na suzbijanju pandemije COVID-19, boriti se za vrijednost svakog ljudskog života i promovirati američke ideale i interese širom svijeta", kaže se u poruci.

Uz to, Biden je pohvalio lične kvalitete Power s kojom je bio upoznat iz njenog rada u Obaminoj administraciji. Novoizabrana predstavnica rekla je da je ona "svjetski poznati glas savjesti i moralne čistoće".

„Izaziva i ujedinjuje međunarodnu zajednicu u borbi za dostojanstvo i humanost svih ljudi. Iz prve ruke znam za njenu izvanrednu inteligenciju i neumoljivu posvećenost solidnom američkom angažmanu s drugim zemljama. Njeno iskustvo i perspektiva bit će presudni dok naša zemlja ponovo potvrđuje svoju vodeću ulogu na svjetskoj sceni. Kao šefica američke Agencije za međunarodni razvoj, ambasador Power postaće moćna sila koja pomaže podizanju ranjivih, najavljujući novu eru ljudskog napretka i razvoja i unapređujući američke interese u svijetu “, rekao je Biden na svojoj web stranici.

Humanitarni pad

Američku agenciju za međunarodni razvoj osnovao je predsjednik John F. Kennedy 1961. godine i glavno je tijelo savezne vlade za pružanje inozemne pomoći. Administratora i zamjenika agencije imenuje predsjednik uz odobrenje Senata. USAID je neovisna agencija, ali radi u uskoj koordinaciji s američkim Stejt departmentom. Glavni pravci aktivnosti agencije proglašeni su za podršku trgovini i ekonomiji, zdravstvu i humanitarnoj sferi, kao i razvoju demokratije u drugim zemljama.

Pod Donaldom Trumpom, budžet agencije aktivno je smanjen. Tako je početkom 2020. godine Bijela kuća predložila smanjenje potrošnje na međunarodnu pomoć za 22%. Administracija je bila motivirana činjenicom da ne samo Sjedinjene Države, već i druge države trebaju izdvajati novac za međunarodne humanitarne potrebe.

Američki mediji primjećuju da je pod 45. predsjednikom USAID prolazio kroz teška vremena.

"Pod predsjednikom Donaldom Trumpom, budžet agencije je smanjen, a stručnjaci za profesionalni razvoj zamijenjeni su političkim imenima s malo iskustva na tom polju," izvijestio je NBC.

Novinari su podsjetili da je ubrzo nakon predsjedničkih izbora 2020. godine zamjenica administratora agencije Bonnie Glick smijenjena sa svog mjesta i bilo je naređeno da istog dana napusti svoj kabinet. Razlog otkaza nije službeno objavljen.

Zauzvrat, The Washington Post izvijestio je da su zaposlenici USAID-a zaobiđeni tokom prvog vala cijepljenja zaposlenika američkog State Departmenta protiv koronavirusa, koji se dogodio u decembru.

Glavni istraživač na Institutu SAD-a i Kanade Ruske akademije nauka, doktor ekonomskih nauka Vladimir Vasiliev, u intervjuu za RT, napomenuo je da je u američkom spoljnopolitičkom aparatu ta agencija donedavno bila jedan od glavnih instrumenata uticaja na druge zemlje.

„USAID je glavni instrument američke „meke moći “, koji bi trebao poboljšati imidž zemlje, posebno nakon nedavnih događaja, kao i nastaviti širiti demokratske vrijednosti u drugim zemljama i demonstrirati vrle kvalitete američke administracije. Pored toga, agencija financira neke kulturne, obrazovne programe i tako priprema elitu u određenim zemljama. Pod Trumpom je smanjen budžet ove agencije, što je bio dokaz da odbija koristiti "meku moć" u vanjskoj politici ", rekao je politikolog.

Međutim, Samantha Power neće donijeti ništa novo u rad USAID-a, kaže Konstantin Blokhin, istraživač u Centru za sigurnosne studije Ruske akademije nauka.

"Siguran sam da će novo američko rukovodstvo preispitati Trumpovu politiku i pokušati konkurirati svojim suparnicima, ali ne onako grubo kao što je to učinjeno pod prethodnim vodstvom, već samo koristeći "meku silu "koja je USAID", rekao je stručnjak u komentaru RT.

Sukobljeni diplomata

Samantha Power rođena je u Irskoj, njena porodica imigrirala je u Sjedinjene Države 1979. godine. Nakon posjeta Yaleu, Power je radila od 1992. do 1995. kao dopisnik američkih News & World Report-a, The Economist i The Boston Globe, prateći oružane sukobe u Jugoslaviji.

2005. godine otišla je raditi za Baracka Obamu, koji je u to vrijeme bio senat iz Illinoisa. 2008. Power je sudjelovala u njegovoj predsjedničkoj kampanji kao savjetnik za vanjsku politiku.

Nakon što je Obama pobijedio na izborima, Power je služila kao specijalni pomoćnik u Vijeću za nacionalnu sigurnost. Bila je među službenicima administracije pozivajući 2011. na vojnu intervenciju u situaciji u Libiji protiv režima Moamera Gadafija.

Treba napomenuti da je početkom januara Joe Biden obećao da svoje predsjedništvo neće pretvoriti u "treći mandat Baracka Obame". Međutim, Samantha Power postala je još jedan član njegovog kabineta, koji je prethodno radio u Obaminom timu.

Sada u administraciji Bidena već postoji 16 članova kabineta i šefovi različitih službi savezne vlade, koji su radili pod zapovjedništvom 44. predsjednika Sjedinjenih Država. To je izazvalo nezadovoljstvo naprednog dijela Demokratske stranke, čiji aktivisti i političari vjeruju da ulog na provjerene funkcionere neće pomoći u rješavanju problema nagomilanih u državi.

Samantha Power najpoznatija je kao stalna predstavnica Sjedinjenih Država pri UN-u, koju je držala od 2013. do 2017. godine. Redovito je oštro kritizirala Rusiju i bila je zapamćena po okršajima sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN-u Vitalijem Čurkinom, uglavnom oko pitanja Sirije i Ukrajine.

Službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova, koja je, kao odgovor na kritike ruskih postupaka u Siriji, pozvala Power na zajedničko putovanje kako bi američki stalni predstavnik mogao direktno komunicirati sa Sirijcima i neovisno procijeniti humanitarnu situaciju u ovoj zemlji, također je sa američkom stalnom predstavnicom ušla u polemiku.

Zauzvrat, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nakon niza optužbi protiv Moskve od strane Power, nazvao je njene izjave histeričnim i proglasio njezinu retoriku neprihvatljivom.

„Mislim da je donekle agresivna prema predstavniku SAD-a. Smatramo da je apsolutno neprihvatljivo koristiti takvu retoriku, takav jezik ... Ne želim raspravljati o manirima naših partnera i radije se koncentriram na činjenice, a ne na histerične izjave ljudi koji gube kontrolu nad sobom ", rekao je Lavrov.

Prema Vladimiru Vasilievu, trenutna američka kadrovska politika sugerira da Joe Biden nije spreman za eksperimente i želi što prije uspostaviti status quo.

„Danas, uprkos Bajdenovom obećanju da neće učiniti njegovu administraciju trećim Obaminim mandatom, nju gotovo u cijelosti čine njegovi bivši podređeni, ali u drugim kvalitetama. Možda Biden vjeruje da najvažnije nije eksperimentirati s pristupima, već koristiti već prikupljeno iskustvo kako bi se američka slika korigirala već poznatim metodama. U tom smislu, Samantha Power i njene kolege moći će brzo prenijeti ideju, poruku svojim kolegama i drugim zemljama da Trump nije moderna Amerika, da ne odražava sliku Amerike, ali je, prema njihovom mišljenju, nesretni poremećaj u američkom političkom razvoju ", - objasnio je stručnjak.

Konstantin Blokhin se drži sličnog gledišta.

„Ova situacija podsjeća na okrugli sto za kojim sjedi prethodna Obamina administracija, samo na drugim mjestima i bez njegovog ličnog učešća. S jedne strane, ovo je pozitivan trenutak, jer je rusko rukovodstvo već radilo s tim ljudima i zna šta od njih može očekivati. Ali s druge strane, ne treba očekivati pozitivne promjene, ti će političari nastaviti kurs koji se oblikovao pod Obamom. Ova situacija pokazuje kadrovsku krizu, nedostatak novog osoblja u demokratskoj administraciji koji bi je mogao transformirati “, zaključio je politikolog.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.