15 C
Sarajevo
28.03.2024

Mirko Šarović o isključenju Mićića: “Prelomili” smo na prošloj sjednici

 
Ova ponuda SNSD-a prema Gradu Bijeljini je napad na SDS. Smatrali smo da je konceptualno za SDS neprihvatljivo ići u koaliciju sa SNSD-om. Dodik je praktično frontalno krenuo na SDS i on neće stati, kazao je za N1 Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Bijeljine i član SDS-a Mićo Mićić je, uprkos protivljenju stranke, potpisao koalicioni sporazum sa SNSD-om. Šta će biti epilog situacije, hoće li SDS napraviti konkretnije poteze u ovom slučaju?

Mi ćemo odluku donijeti veoma brzo. Već dva, tri mjeseca stranka pokušava naći odgovarajuće rješenje i “prelomili” smo na prošloj sjednici. Ova ponuda SNSD-a prema Gradu Bijeljini je napad na SDS. Smatrali smo da je konceptualno za SDS neprihvatljivo ići u koaliciju sa SNSD-om. Dodik je praktično frontalno krenuo na SDS i on neće stati. Ovo nije borba za pojedinca, za nekog važnog člana u stranici. Ovo je borba za stranku. Morat ćemo primijeniti one mjere koje nam predstoje.

Da li to znači da će Mićić biti isključen iz stranke?

- OGLAS -

Mi ćemo primijeniti neophodne mjere kako bi sačuvali SDS u Bijeljini.

Mnogi su očekivali raspuštanje glavnog odbora stranke u Bijeljini i iskjučenje Mićića. Zbog čega je Predsjedništvio SDS-a odlučilo da ne preduzima radikalne poteze i oštrije mjere?

Ta lokalna organizacija daje odlične rezultate i željeli smo do kraja iscrpiti sve mjere da ne povlačimo krajnje poteze. Mi želimo biti potpuna alternativa SNSD-u i ne postoji prostor da idemo s njima u koaliciju. Bolje je što smo čekali jer smo javnost i naše članstvo uvjerili na ono što je na sceni – udar na SDS, a ne boljitak jednog dijela Republike Srpske. Ovo je odbrana, na neki način, cijele opozicije. Namjera prvog čovjeka SNSD-a je da ovlada cijelim političkim prostorom i da upravlja svim političkim organizacijam u Republici Srpskoj i da ostane on sam, odnosno SNSD. Ovo je jedan veoma važan trenutak za opoziciju.

Postoji li sukob koncepta unutar SDS-a? Nedavno ste izjavili da u SDS-u ima još članova koji bi otišli u koaliciju sa SNSD-om.

Sigurno da ih postoji, kao što je bilo i ranije. Oni koji misle da je bolje se prikloniti vlasti, da treba ići s njima dijeliti plijen – vjerovatno takvih razmišljanja ima još. Ja sam rekao da su to oni što su jednom nogom u SDS-u, a glavom u SNSD-u. Ovo je poruka njima. Mi ne možemo u SDS-u dozvoliti različite koncepte. Ljudi u SDS-u koji nikada nisu rekli riječi protiv aktuelne vlasti se varaju ako misle da se može pobijediti na takvom konceptu.

Budućnost SDS-a?

Pola godine je do izbora i vrlo je važno da ove stvari rješavamo u februaru ili martu, kasnije ne bi bilo dobro. I po cijenu turbulentnih situacija. Što kompaktnija stranka bude to je bolje.

Kako kao bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine komentarišete konstantan pad izvoza, posebno posljednju informaciju da je zbog navodnih malverzacije u FBiH obustavljen izvoz junetine u Tursku?

Posljednjih mjeseci bilježimo loš trend ekonomske saradnje sa Turskom. O tome je Odbor SDS-a govorio jučer i prekjučer. Došlo je vrijeme da se uključe organi kontrole i da provjere da li izvoznici mesa uvoze živa goveda iz susjednih zemalja, koja su jeftinija. Mislim da ima ozbiljne sumnje i mislim da to treba ispitati. Neki izvoznici su i ranije bili na lošem glasu, bili su meta istrage. U mandatu u kojem sa ja bio imali smo povećanje izvoza mesa u Tursku preko 70 posto. Taj izvoz je išao, u kontinuitetu, bez problema.

(N1)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA