Vijesti
Protesti na grčkim otocima protv migrantskih logora Na grčkim otocima na kojima se nalaze veliki logori s migrantima u srijedu su pokrenuti protesti kojima se traži trenutno iseljavanje hiljada tražioca azila.
#

Na otocima Lesbos, Samos i Chios pokrenut je generalni štrajk, koji je doveo do prekida javnih službi, dok su ulične demonstracije planirane tokom dana.

- Želimo da nam se naši otoci vrate, želimo da nam se vrate naši životi – glavna je parola protesta.

U najvećem logoru Moria na otoku Lesbos smješteno je više od 19.000 tražioca azila u logoru kapaciteta za prihvat 2.840 ljudi.

Situacija je podjednako teška na ostalim otocima, a životne uslove u njima često su kritikovale grupe za ljudska prava i medicinske humanitarne agencije.

Vlada je u novembru objavila planove izgradnje većih logora na Lesbosu, Chiosu, Samosu, Kosu i Lerosu, gdje boravi ukupno  42.000 migranata i izbjeglica, i u njima često izbiju nasilni incidenti.

Planovima se, međutim, snažno protive lokalni zvaničnici, koji žele manje logore nakon što su primili hiljade tražilaca azila u proteklih pet godina.

Grčka je u prošloj godini ponovo postala glavna ulazna tačka u Evropu za migrante i izbjeglice od kojih mnogi bježe pred ratom i siromaštvom u subsaharskoj Africi, južnoj Aziji i Siriji.

Agencija UN-a za izbjeglice zabilježila je više od 55.000 dolazaka morskim putem i više od 14.000 preko kopnene granice s Turskom.

Samo je malom dijelu njih dopušten ulazak na grčko kopno, dok ostali provode mjesece u logorima, čekajući na ishod razmatranja njihovih molbi za azilom, prenosi AFP.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.