Vijesti
Protesti u Holandiji protiv liderke Mijanmara Aung San Suu Kyi - Gambija je u utorak na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu zvanično počela s iznošenjem argumenata protiv Mijanmara kojeg tereti za genocid

U Den Haagu su danas održani protesti protiv liderke Mijanmara Aung San Suu Kyi koja negira da je njena zemlja počinila genocid nad Rohinja muslimanima u Arakanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gambija je u utorak na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu zvanično počela s iznošenjem argumenata protiv Mijanmara kojeg tereti za genocid, a Suu Kyi, koja predstavlja delegaciju Mijanmara pred ICJ-om, je istakla da njena zemlja nije počinila genocid nad Rohinja muslimanima.

Proteste ispred zgrade ICJ-a je organizovalo Evropsko vijeće Rohinja (ERC) u znak podrške tužbi Gambije protiv Mijanmara.

Na protestima su učestvovali brojni građani koji su pristigli iz različitih evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Predsjednik Australijske fondacije Rohinja muslimana Hla Myint, koji je u Den Haag stigao samo zbog protesta, izjavio je da ne postoji nikakav argument kojim bi Suu Kyi negirala genocid nad Rohinja muslimanima.

"Sve ono što ona govori je samo laž. Stručnjaci za međunarodno pravo sigurno neće prihvatiti njene stavove jer istraživanja su jasno pokazala šta su mijanmarske vlasti uradile Rohinja muslimanima", rekao je Myint.

Predstavnik Evropskog vijeća Rohinja (ERC) Huseyin Azmi, koji je stigao iz Njemačke, istakao je da je Suu Kyi otvoreno slagala kada je rekla da njena zemlja nije počinila genocid.

"Već dugo iznosi takve laži, ali im to neće pomoći i siguran sam da ćemo mi dobiti ovaj slučaj", kazao je Azmi.

Među okupljenim građanima je bio i Khun Nawng, koji je došao iz Londona na proteste, a u izjavi za novinare je poručio da je odlučio podržati skup kako bi se solidarisao sa Rohinja muslimanima i pružio im podršku.

"Očekujem da sud kazni vlasti Mijanmara jer oni su odgovorni za zločine", rekao je Nawng.

Zahedul Haque je izjavio da Suu Kyi iznosi laže ali da joj to neće mnogo pomoći jer, kako je rekao, svi znaju šta se dešava u Mijanmaru.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Pravda za Rohinja muslimane" i "Zaustavite genocid u Mijanmaru".

Gambija je u utorak na Međunarodnom sudu pravde počela s iznošenjem argumenata protiv Mijanmara kojeg tereti za genocid. Ova zapadnoafrička država zatražila je od Međunarodnog suda pravde "privremene mjere" za zaustavljanje daljeg nasilja nad Rohingya muslimanima u Arakanu. Suu Kyi je drugog dana saslušanja negirala genocid nad Rohinjama.

Prošlog mjeseca Gambija je podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara, na najvišem sudu UN-a - korak koji je zajednica Rohingja nazvala "historijskim uspjehom".

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.