Vijesti
Prvo saslušanje u istrazi o opozivu Bidena održat će se danas Zastupnički dom Američkog kongresa predvođen republikancima održat će danas svoje prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsjednika Joea Bidena.
#

Zastupnički dom Američkog kongresa predvođen republikancima održat će danas svoje prvo saslušanje u istrazi o opozivu demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Saslušanje Odbora Zastupničkog doma za nadzor i odgovornost vjerojatno neće otkriti nove informacije o Bidenovim finansijskim vezama s njegovim problematičnim sinom, 53-godišnjim Hunterom Bidenom, koji je bio dio brojnih međunarodnih poslovnih pothvata dok se borio s ovisnošću o drogama i alkoholu.

Svojevrsno opravdanje

Umjesto toga, saslušanje će poslužiti kao svojevrsno opravdanje za istragu i raspravu o tome što su republikanci dosad otkrili, prema Jamesu Comeru, predsjedatelju odbora.

Republikanci tvrde da su Biden i njegova porodica lično profitirali od politika koje je gurao kao potpredsjednik u administraciji bivšeg predsjednika Baracka Obame od 2009. do 2017. U središtu istrage su tvrdnje da je Biden kao američki potpredsjednik vršio pritisak na Ukrajinu da smijeni glavnog tužitelja jer je istraživao Burismu, kompaniju u kojoj je njegov sin Hunter bio u upravnom odboru.

Tadašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je za "Fox News" u subotu da to nije istina. Bijela kuća objavila je da je istraga neutemeljena i politički motivirana uoči predsjedničkih izbora 2024. na kojima bi Biden mogao ponovo odmjeriti snage s republikancem Donaldom Trumpom, kojeg čekaju četiri suđenja.

Demokrati imaju većinu

Republikanci u Zastupničkom domu imaju tijesnu većinu s 221 naprema 212 glasova, pa je upitno hoće li na kraju istrage imati dovoljno glasova da podrže opoziv Bidena. Čak i u slučaju uspješnog glasanja, malo je vjerojatno da bi Senat, u kojem demokrati imaju većinu s 51 naprema 49, glasao za smjenu Bidena s dužnosti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.