15 C
Sarajevo
26.04.2024

Starac se bacio pred metak kako bi zaštitio drugog vjernika u džamiji

 

Nabijeva porodica je za “NBC” ispričala kako je Daud bio velikodušan čovjek koji je osamdesetih dočekivao migrante u Novom Zelandu iz Avganistana.

Njegov 43-godišnji sin Omar Nabi takođe je jutros trebao biti u Al Nur džamiji, ali nije došao jer je morao da bude na poslu, prenosi portal Nezavisne novine. 

- OGLAS -

Ispričao je kako je njegov otac pokušao da zaštiti drugog vjernika. Nakon vijesti o napadu, pokušao je da nazove oca, ali mu se on nije javljao.

“Izgubljen sam. On je bio čovjek velikog znanja, a ja sam bio njegov dugogodišnji učenik. Pomagao je izbjeglicama, bez obzira odakle su”, rekao je Nabi.

Napadač na džamije u gradu Krajstčerču na Novom Zelandu ubio je najmanje 49, a ranio više od 20 ljudi, prema najnovijim informacijama koje je objavila novozelandska policija. Ubica, 28-godišnji Brenton Tarant, opisan je kao ekstremno desničarski nasilni terorista.

Tarant je na 73 stranice napisao protivimigrantski manifest u kojem je objasnio ko je on i razloge svojih postupaka.

Kao jedno od glavnih opravdanja za napad masovni ubica je u manifestu naveo osvetu za ubistvo 11-godišnje Ebe Akerlund u terorističkom napadu u Stokholmu 2017. godine.

Tada je Uzbekistanac Rahmat Akilov kamionom ubio četvoro ljudi. Napisao je da se djevojčica vraćala iz škole kući kada ju je ubio islamista.

“Nisam više mogao ignorisati napade. To su napadi na moje ljude, napadi na moju kulturu, napadi na moju vjeru i na moju dušu. Ne mogu ignorisati”, napisao je Tarant.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA