Vijesti
Putin, Erdogan i Rouhani sutra raspravljaju o situaciji u Siriji Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani u srijedu će raspravljati o sukobu u Siriji tokom video konferencije, objavio je Kremlj.
# Fena

Predsjednici Rusije, Turske i Irana, Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani u srijedu će raspravljati o sukobu u Siriji tokom video konferencije, objavio je  Kremlj.

Tri zemlje održale su razgovore u kazahstanskoj prijestonici Astani (sadašnjem gradu Nur-Sultan) 2018.  godine u cilju rješenja situacije u Siriji. Prethodni sastanak tri zemlje garanta takozvanog procesa iz Astane održale su u Ankari u septembru 2019.

Ujedinjene nacije danas će održati virtualnu konferenciju o Siriji i prikupljanju novčanih sredstava za izbjeglice koje prolaze kroz devetu godinu oružanog sukoba. UN traže više od 10 milijardi dolara pomoći za narod u Siriji i u susjednim zemljama. Svjetska organizacija se nada da će većina tog novca doći od 60 vlada i nevladinih agencija okupljenih putem video veze. Evropska unija domaćin je skupa.

Donatorska konferencija, sada redovan godišnji skup, razdvojila je finansiranje u dva segmenta – apel UN-a za pomoć u Siriji vrijednu 3,8 milijardi dolara i 6,04 milijardi dolara  za zemlje koje su primile izbjeglice. Samo mali dio tih sredstava je prikupljen do sada, prenosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.