Vijesti
Putin i Erdogan potpisali sporazum o saradnji u Siriji Razgovori u Sočiju bili su usmjereni na situaciju u Siriji, posebno na trenutnu tursku ofanzivu u sjeveroistočnoj regiji
# Agencije

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan potpisali su u utorak u Sočiju sporazum o saradnji, nakon razgovora usmjerenih na tursku vojnu operciju u Siriji.

Njihov susret trajao je skoro sedam sati - znatno duže nego što se prvobitno očekivalo - dok su novinari čekali na pojavljivanje dvojice čelnika.

Razgovori u Sočiju bili su usmjereni na situaciju u Siriji, posebno na trenutnu tursku ofanzivu u sjeveroistočnoj regiji.

Devetog oktobra regiju su napali turski vojnici i militanti u njihovom savezništvu. Operacija je imala za cilj kurdske milicije koje Ankara smatra teroristima. Ofanziva, nazvana "Opercija izvor mira", pokrenuta je samo dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump objavio povlačenje američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije.

Prošle su sedmice SAD i Turska dogovorile petodnevno primirje u regiji, koje ističe večeras u 22 sata po lokalnom vremenu. Pauza u operaciji ima za cilj omogućiti milicijama pod kurdskim vodstvom povlačenje iz regije kako bi se tu stvorila "sigurna zona" koju Turska namjerava uspostaviti u Siriji. Erdogan je tokom dana izjavio kako je spreman da nastavi s opercijom ukoliko SAD ne ispune svoja obećanja, prenosi RT.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.