Vijesti
Putin i Pompeo naglasili bolje odnose SAD-a i Rusije uprkos brojnim neslaganjima Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u utorak na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom da želi "uspostaviti potpune odnose sa Sjedinjenim Državama" uprkos brojnim neslaganjima između dviju suparničkih sila
#

"Imam utisak da je predsjednik Sjedinjenih Država sklon nastavku kontakata između Rusije i Sjedinjenih Država. Mi smo više puta ponovili da želimo uspostavu potpunih odnosa", rekao je Putin na početku razgovora s Pompeom u Sočiju na Crnom moru, prenosi Bloomberg.

"Bilo bi poželjno da vaš posjet Rusiji donese koristi odnosima između Rusije i Sjedinjenih Država i pridonese njihovom razvoju", dodao je.

Putin je pozdravio "dosta objektivnu" istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera kojom je zaključeno nepostojanje dosluha između Donalda Trumpa i Moskve i te optužbe nazvao "bezveznima".

Putinov 90-minutni sastanak s Pompeom u letnjoj rezidenciji ruskog predsjednika u Sochiju predstavljao je početni korak prema rješavanju širokog raspona spornih pitanja između dvije velesile.

Priznali su da se Moskva i Washington i dalje temeljno ne slažu oko ključnih pitanja, kao što su kako smanjiti napetosti na kriznim područjima, uključujući Ukrajinu, Venezuelu i Iran, i posljedice ruskog uplitanja na američke izbore. Širok raspon američkih sankcija i dalje ostaje na snazi protiv ruske ekonomije i, s dvostranačkom kongresnom podrškom, vjerojatno neće uskoro biti ukinute, zaključuje Bloomberg.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.