Vijesti
Putin: Ograničenje cijena ruske nafte moglo bi imati ozbiljne posljedice Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas na ozbiljne posljedice po globalno energetsko tržište ako Zapad uvede ograničenje cijena ruske nafte, javlja Anadolu Agency (AA).
#

U saopćenju iz Kremlja navodi se da je Putin telefonski razgovarao sa iračkim premijerom Mohamedom Shia Al-Sudanijem i čestitao mu na preuzimanju dužnosti.

Iako su u fokusu razgovora bili izgledi za proširenje bilateralnih trgovinskih i ekonomskih veza, obje strane su "pohvalile zajednički rad Rusije i Iraka u okviru organizacije OPEC+, koji omogućava da se osigura stabilnost svjetskog tržišta nafte".

Razgovaralo se i o pokušajima Zapada da ograniči cijenu ruske nafte, navodi se u saopćenju, te dodaje da je Putin naglasio da su "takve akcije suprotne tržišnim principima i da će vrlo vjerovatno rezultirati ozbiljnim posljedicama po globalno energetsko tržište".

Evropska unija do sada nije uspjela postići dogovor o ograničavanju cijena ruske nafte, a Ursula fon der Lejen (von der Leyen), predsjednica Evropske komisije, rekla je danas da članice rade "punom parom" na devetom paketu sankcija protiv Rusije i da će vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cijena ruske nafte s G7 i drugim velikim partnerima.

- Nećemo mirovati dok Ukrajina ne pobijedi Putina i njegov nezakoniti i varvarski rat - izjavila je Fon der Lejen.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.