2 C
Sarajevo
26.04.2024

Šta se dešava Kolindi: Dogovarala je plate od 8000 eura s čovjekom optuženim za korupciju

“Svaki moj službeni posjet vani praćen je gospodarskim izaslanstvom. Razgovarala sam s Kinom, Izraelom, Indijom i SAD-om”, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirajući svoju spornu izjavu o plaćama od 8000 kuna koju je izgovorila tijekom suludog govora u Osijeku.

“8000 eura je prosječna plaća jednog ICT inženjera, to nije pretjerano. U ovom trenutku još nije uspostavljena nova izraelska vlada, ali Benjamin Netanyahu i ja smo razgovarali o tome da bi talentirani ljudi iz Hrvatske išli na obuku u Izrael, pa bi iz Hrvatske radili u Izraelu”, pojasnila je Kolinda.

Kolindina posjeta Izraelu obilježena skandalom

- OGLAS -

Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je ljetos bila u posjetu Izraelu koji je najviše ostao zapamćen zbog skandala koji su izazvale njene izjave o BiH kao izvorištu islamističkog terorizma, objavljene u Jerusalem Postu. Kolinda je tada posjetila izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina, ali i tadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua, na kojeg se sada poziva.

Tada Kolinda nije spomenula da s Netanyahuom dogovara radna mjesta za Hrvate, čime se sada odjednom hvali u predsjedničkoj kampanji.

Netanyahu pod pritiskom

Netanyahu se inače nalazi pod velikim pritiskom u Izraelu jer je optužen za korupciju. Izraelski premijer koji se nalazi u tehničkom mandatu ima pravo podnijeti zahtjev parlamentu za dodjelu imuniteta do 1. siječnja, rekao je glavni državni odvjetnik. 

Ako Netanyahu ne dobije podršku za imunitet većine od 120 izraelskih zastupnika, sudit će mu se u Jeruzalemu, naveo je početkom prosinca glavni državni odvjetnik Avichai Mandelblit u pismu predsjedniku izraelskog parlamenta Kneseta. 

Mandelblit je uz pismo priložio proširenu verziju optužnice protiv Netanyahua koju je objavio prošlog mjeseca. U toj verziji naveden je popis 333 svjedoka na kojemu se nalaze poslovni ljudi, savjetnici i političari, kao i da će se suđenje održati na okružnom sudu u Jeruzalemu, a ne u Tel Avivu. 

Prvi izraelski premijer kojem se sudi za korupciju

Glavni državni odvjetnik dodao je da je prihvatio Netanyahuov zahtjev da danas počne 30-dnevno razdoblje unutar kojeg izraelski premijer može parlamentu podnijeti zahtjev za izglasavanje imuniteta.

Mandelblit je u studenome objavio da će Netanyahu biti optužen za mito, prijevaru i zloupotrebu moći. Prvi put u povijesti Izraela aktualnom premijeru sudit će se zbog korupcije, a baš na njega se Kolinda poziva kao svojevrsnog jamca da njene izjave o tome kako će Hrvati raditi za plaće od 8000 eura nisu potpuna izmišljotina.

Policija je pak u veljači preporučila Mandelblitu da podnese kaznenu prijavu protiv desničarskog premijera zbog tri dugotrajne istrage koje se vode pod nazivom Slučajevi 1000, 2000 i 4000. Netanyahu je osumnjičen zbog prihvaćanja darova u vrijednosti 264.000 dolara, uključujući cigare i šampanjac koje je dobivao od tajkuna, kao i za pružanje usluga za bolje medijsko praćenje u najprodavanijim izraelskim novinama Yeodith Ahronoth i na portalu Walla. 

Izraelski najdugovječniji premijer mogao bi završiti do deset godina u zatvoru ako ga osude za podmićivanje i najviše tri godine za prijevaru i zlouporabu moći. 

Netanyahu je odbacio optužbe kao “pokušaj državnog udara”, no analitičari se slažu da se dugogodišnji izraelski premijer nalazi u najtežoj situaciji svoje političke karijere. Prijeti mu i gubitak vlasti i odlazak u zatvor, a Kolinda misli da će se Netanyahu baviti time da rješava hrvatski problem nezaposlenosti.

Propali posao s kupovinom borbenih aviona

Inače, ne može se reći da se Kolinda u predsjedničkom mandatu nije susrela s rezultatima dogovaranja poslova s Netanyahuom. Jedna od ovlasti predsjednice odnosi se na sektor obrane i oružanih snaga i Kolinda je bila uključena u proces pokušaja kupovine borbenih aviona od Izraela koji je operativno vodio ministar obrane Damir Krstičević.

Deal s Izraelom nikad nije realiziran jer ga je stopirao SAD, a sve se pretvorilo u veliku blamažu Hrvatske koja se pokazala kao država koja nije u stanju kupiti avione za obranu.

Po svemu sudeći, Kolindino dogovaranje radnih mjesta za Hrvate s plaćom od 8000 eura s Netanyahuom polučit će isti rezultat kao i Krstičevićeva kupovina izraelskih aviona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA