Vijesti
Putin: Rusija ide ka brisanju talibana sa liste ekstremističkih organizacija Vladimir Putin, predsjednik Rusije izjavio je da je američki predsjednik Joe Biden bio u pravu što je povukao američke trupe iz Afganistana.
#

Rusija ide ka brisanju talibana sa svoje liste ekstremističkih organizacija, izjavio je Putin, dan nakon razgovora na visokom nivou između Moskve i novih vlasti u Afganistanu, prenosi Reuters.

Moskva, uz još nekoliko sila, podržava ideju donatorske konferencije Ujedinjenih nacija koja bi pomogla Afganistanu da spriječi ekonomski kolaps i humanitarnu katastrofu.

Rusija je 2003.godine označila talibane kao „terorističku organizaciju“, ali ih je nekoliko puta ugostila na razgovorima u Moskvi prije nego što su u augustu preuzeli vlast u Afganistanu.

Ranije ove sedmice, Rusija je pozvala na mobilizaciju međunarodne pomoći za podršku Afganistanu, nakon što je Moskva bila domaćin talibanima na konsultacijama u kojima su učestvovali predstavnici novih vlasti u Kabulu i 10 susjednih država.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.