Vijesti
Putin: Rusija je spremna svoje cjepivo učiniti dostupnim svima Čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstva, okupljeni ovoga vikenda videovezom na samitu skupine G20, istaknuli su važnost suradnje u odgovoru na pandemiju covida-19 i dostupnosti cjepiva za sve, prenose agencije.
# EPA

Čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstva, okupljeni ovoga vikenda videovezom na samitu skupine G20, istaknuli su važnost suradnje u odgovoru na pandemiju covida-19 i dostupnosti cjepiva za sve, prenose agencije. 

Kineski predsjednik: Kina je spremna surađivati s drugim državama u istraživanju, razvoju, proizvodni i distribuciji cjepiva

Kina je spremna surađivati s drugim državama u istraživanju, razvoju, proizvodni i distribuciji cjepiva kako bi se suzbila pandemija koronavirusa, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping na skupu.

Istaknuo je da mu je jedan od glavnih ciljeva zajamčiti da je cjepivo "javno dobro" za zemlje u razvoju. Također je napomenuo da je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) potrebna podrška skupine G20, posebice u nastojanjima da se osigura poštena raspodjela cjepiva. Kineski se čelnik založio za stvaranje mehanizma za univerzalno priznavanje testova i rezultata,  navodi agencija dpa.  

Turski predsjednik: G20 treba pripremiti mehanizme koji će zajamčiti pošten pristup i dostupnost cjepiva svima

I turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je članice skupine G20 da pomognu osigurati dostupnost cjepiva u cijelom svijetu.

G20 treba "pripremiti mehanizme koji će zajamčiti pošten pristup i dostupnost cjepiva svima", rekao je Erdogan na online samitu u subotu. Turska pozorno prati "obećavajući" razvoj cjepiva njemačke kompanije, dodao je. Također je govorio o potrebi multilateralne i otvorene suradnje na razini G20, što su mnogi protumačili kao prikrivenu kritiku politike "Prvo Amerika" predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. 

Putin: Rusija je spremna učiniti svoje cjepivo Sputnjik V protiv covida-19 globalno dostupnim kako bi se zaustavila pandemija

Rusija je spremna učiniti svoje cjepivo Sputnjik V protiv covida-19 globalno dostupnim kako bi se zaustavila pandemija, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tri različita ruska cjepiva stavit će se na raspolaganje zemljama kojima će biti potrebna, rekao je i napomenuo da, iako će biti nadmetanja između različitih proizvođača, prioritet mora biti "humanitarna strana". .

Cilj je uspostaviti globalnu opskrbu cjepivom "i cijelom stanovništvu svijeta pružiti pouzdanu zaštitu", rekao je, prenosi dpa.

Trump je tijekom samita samo tvitao

Američki predsjednik Donald Trump je pak, kako se čini, tijekom otvaranja samita G20 tvitao. Na snimci koju je objavilo saudijsko predsjedništvo samita vidi se kako pognute glave gleda nešto na svojem stolu.

 
 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.