Vijesti
Putin upozorio Ukrajince šta bi mogao izazvati njihov ulazak u NATO: Zapad nas ignoriše Predsjednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi neko trebalo da razmisli o tome kako bi Rusija reagirala na širenje NATO-a prema ruskim granicama i kakve bi bile posljedice pridruživanja Ukrajine NATO-u
#

– Zamislimo da Ukrajina postane članica NATO-a. Vrijeme leta raketa od Harkova recimo, ili, ne znam, Dnjepropetrovska do centralnog dijela Rusije, do Moskve smanjiće se na sedam do 10 minuta. Da li je to za nas crvena linija ili ne? – upitao je Putin.

Istovremeno je naveo drugi primjer – razmještanje ruskih raketa na Kubi, kada je vrijeme leta raketa do Vašingtona 15 minuta, a da bi rakete doletjele za sedam do 10 minuta trebalo bi ih postaviti kod sjeverne granice Meksika ili južne granice Kanade.

– Da li je to crvena linija za SAD ili ne? – precizirao je ruski lider.

Kako kaže, neko bi trebalo da razmisli o tome.

– O tome kako bi trebalo da reagujemo na to što se predlaže i o čemu se razgovara (pristupanje Ukrajine NATO-u) – ocijenio je Putin.

Rusija ne zna kako teče razgovor Kijeva i Vašingtona o mogućnosti pristupanja Ukrajine NATO-u, rekao je Putin, istakavši da ne dijeli mišljenje sa onima koji se podsmijavaju ideji pridruživanja Kijeva toj organizaciji.

– Što se tiče prijedloga povezanog sa stupanjem ili planom o stupanju Ukrajine u NATO – da , znam, vidim komentare naših analitičara, vidim reakciju naših medija, naših političara. Svi se pomalo podsmijavaju predsjedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, govore da je to sve govorkanje, ništa tu neće biti, i tako dalje. Ja imam drugačije mišljenje. Već sam govorio kako je došlo do širenja NATO-a i već sam rekao da nas niko nije pitao – istakao je ruski predsednik.

Istovremeno je podsjetio da je Zapad jednostavno ignorisao sve zabrinutosti Moskve.

Takođe je dodao da postoje formalna ograničenja, ali da nema nikakvih garancija da Ukrajine neće stupiti u NATO.

– Sada američki partneri govore da nisu ništa obećali ni Ukrajini, ni ukrajinskom rukovodstvu, uključujući i predsjednika Vladimira Zelenskog. Odakle mi to znamo? Može se zamisliti da se razgovara o planu stupanja Ukrajine u NATO, u svakom slučaju niko ne govori ‘ne’ – precizirao je ruski predsednik.Širenje NATO-a - važno pitanje za bezbjednost Rusa

Kako je rekao, NATO stavlja svoje geopolitičke interese iznad interesa drugih zemalja, uprkos odnosima s njima.

Također je dodao da je problem širenja NATO-a osjetljivo pitanje sa stanovišta bezbjednosti Rusa, istakavši da su odnosi sa Alijansom prije toga bili u potpunosti prihvatljivi.

– Što se tiče širenja NATO-a, približavanje infrastrukture NATO-a ruskim granicama izuzetno je važna stvar za bezbjednost Rusa i Rusije, stanovnika naše zemlje – rekao je ruski lider.

Također je podsjetio na takozvana dva talasa širenja NATO-a na istok.

– To se događalo kada nije bilo Krima, nije bilo nikakvih događaja nakon državnog prevrata u Ukrajini. Odnosi između Rusije i kolektivnog Zapada, SAD, bili su ravnopravni, sasvim prihvatljivi, ako ne i partnerski u bukvalnom, pozitivnom smislu te riječi. Ipak, sve naše takozvane zabrinutosti prosto su bile ignorisane – istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, preliminarni usmeni sporazumi, „pali su u zaborav“.

– Ne želim da koristim teške reči, ali prosto ih je bilo briga za naše interese i sve – ocijenio je ruski lider.

Ukrajinci koji neće u NATO - pametni

Ankete pokazuju da je oko 50 odsto Ukrajinaca protiv pridruživanja Ukrajine NATO-u. To su pametni ljudi, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

– Govorim bez ikakve ironije, ne zato što su drugi glupi, nego zato što oni koji to ne žele shvataju da ne žele da se nađu na liniji vatre, ne žele da budu moneta za potkusurivanje i topovsko meso – ocijenio je ruski lider.

Države članice NATO-a su na samitu u Bukureštu 2008. godine potvrdile da Gruzija i Ukrajina imaju pravo na članstvo u Alijansu i pritom su to pitanje odložile na neodređeno vrijeme, piše Raport.

U posljednjih nekoliko mjeseci ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je još jednom pokrenuo pitanje članstva države u NATO-u. Prema njegovim riječima to je jedini put okončanja sukoba u Donbasu. Kremlj je na ovo odgovorio da bi takvi koraci samo pogoršali unutrašnje probleme Ukrajine, a za stanovnike samoproglašenih republika pridruživanje Alijansi je apsolutno neprihvatljiva perspektiva.

 
Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.