Vijesti
Putin uskoro napušta Rusiju, posjetit će svog bliskog saveznika! Nikolaj Patrušev, bliski Putinov saveznik i sekretar Ruskog vijeća sigurnosti, rekao je da bi Rusija i Kina trebale produbiti saradnju uprkos pokušaju Zapada da ih "obuzda".
#

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otputovat će u oktobru u Peking zbog razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom, što će biti njegov prvi poznati odlazak u inostranstvo otkako je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim hapšenjem.

Nikolaj Patrušev, bliski Putinov saveznik i sekretar Ruskog vijeća sigurnosti, rekao je da bi Rusija i Kina trebale produbiti saradnju uprkos pokušaju Zapada da ih "obuzda".

Kako ga je citirala novinska agencija "Interfax", on je rekao da će razgovori u Pekingu biti "temeljiti" i da će Putin prisustvovati Trećem forumu "Pojas".

Kinesko-ruska trgovina je porasla od invazije, a Rusija je prodala azijskim silama, uključujući Kinu, veće količine nafte koju više ne može prodati Zapadu zbog sankcija.

Putin je posljednji put posjetio Peking u februaru 2022., nekoliko dana prije invazije, gdje su on i Xi najavili partnerstvo bez ograničenja. Moskva međutim kaže da to ne znači vojni savez.

Putin i Xi dijele širok pogled na svijet, koji Zapad vidi kao dekadentan i u propadanju, baš kao što Kina izaziva američku nadmoć u svemu: od tehnologije do špijunaže i vojne moći.

Sjedinjene Američke Države vide Kinu kao svog najvećeg dugoročnog "strateškog konkurenta", a Rusiju kao "akutnu prijetnju". Kina se suzdržala od osude ruske operacije protiv Ukrajine ili je nazvala invazijom, u skladu s Kremljom koji rat opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju".

Ranije ove godine, direktor CIA-e William Burns rekao je da Rusija postaje sve više i više ovisna o Kini te čak postoji opasnost da vremenom postane njena "ekonomska kolonija".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.