10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Alić: Manjinska vlada SDP-a neće imati podršku

„Termin ”manjinska vlada” je novina za nas, ali i za ostali dio države. SDP je to obzanio medijski, ali nije ušao u zakonsku proceduru. Nisu predložili mandatara da bismo mi mogli zauzeti svoj stav. Teško je očekivati da politički subjekti sa 15 ili 17 zastupnika u Skupštini TK izguraju mandat, jer je to veoma teško bilo i za koalicije koje su imale po 20 zastupnika“ – kaže Senad Alić.
Potvrdio je kako su Mirsad Kukić, predsjednik PDA, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, imali u nedjelju uvečer razgovore u Semizovcu, ali o temama razgovora, kako je rekao, još nisu informirani od predsjednika. Također, Alić je naveo kako je PDA potpisala koalicioni sporazum sa SBB-om i A SDA te da će u TK, prilikom pregovora, nastupati „blokovski“.

„Mi vjerujemo u stabilnu skupštinsku većinu. PDA i SBB, s jedne strane, i SDA i SBiH, s druge, imali bi većinu od 20 zastupnika. Čekamo odluke centrala stranaka da bismo eventualno sjeli za pregovarački sto“ – kaže Alić.

Postoji mogućnost da SDP blokira procese u Skupštini TK, jer su dvojica dopredsjednika iz te političke partije.
„Ne plašimo se toga. Zašto bi opozicija, recimo, imala predsjednika Skupštine TK? Vjerujem u riječi ljudi koji su izjavili da takvih blokada neće biti“ – zaključio je Alić, koji je naveo i kako će se zalagati za implementaciju svojih programskih ciljeva ukoliko PDA ostane na vlasti u TK.

- OGLAS -

Pokret demokratske akcije osnovan je 24. marta 2018. godine i na prvim parlamentarnim izborima ostvario je odlične rezultate. PDA ima zastupnike u Državnom, Federalnom i kantonalnim parlamentima.

S tim u vezi štampan je bilten PDA u kojem su sumirani ostvareni rezultati. Istaknuto je kako je PDA svojevrstan fenomen, jer je bio u vlasti u TK, a da nije do tada učestvovao na izborima. U TK su osvojili sedam zastupničkih mjesta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA