15 C
Sarajevo
26.04.2024

SAD obustavlja vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) obustaviti vojnu podršku Saudijskoj Arabiji u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Sullivan je govorio o vanjskopolitičkim prioritetima predsjednika SAD-a Joea Bidena, koji bi danas trebao posjetiti State Department.

Sullivan je rekao da će SAD popraviti svoje odnose sa saveznicima na globalnom nivou, kao i da će povećati regionalnu saradnju.

- OGLAS -

Napominjući da je i pitanje Jemena jedan od prioriteta administracije Bidena, Sullivan je rekao: “Danas će gospodin predsjednik objaviti da SAD prekida podršku vojnim operacijama u Jemenu.”

S druge strane, Sullivan je najavio da je administracija Bidena zamrznula postupak pokrenut tokom administracije Donalda Trumpa u vezi s povlačenjem američkih trupa u Njemačkoj.

Bivši američki predsjednik Trump najavio je u junu 2020. da će se broj američkih vojnika u Njemačkoj smanjiti s 34.500 na 25.000 i započeo taj postupak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA