11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Glavobolja za Trumpa, sutra parlamentarni izbori u SAD-u

Parlamentarni izbori su ujedno i referendum o popularnosti predsjednika i šansa opozicijske partije da preuzme kontrolu nad Kongresom.

S obzirom na to da Republikanska partija ima gotovo apsolutnu moć na federalnom nivou, odnosno ima svog predsjednika te većinu u oba doma Kongresa, što je djelovanje Donalda Trumpa znatno olakšalo u posljednje dvije godine, Demokratka partija ima šansu preokrenuti stanje i Trumpov život učiniti nepodnošljivim.

Kongres je sačinjen iz dva doma, Predstavnički dom i Senat. Ovoga utorka, 6. novembra, građani SAD-a će birati svih 435 predstavnika u Predstavničkom domu, ali i 35 mjesta od ukupno 100 pozicija u Senatu.

- OGLAS -

Mogući preokret u moći krije se u broju 23. Naime, Demokratskoj partiji nedostaju samo 23 pozicije u Predstavničkom domu kako bi preuzeli većinu i čini se da je to poprilično vjerovatan scenarij.

S druge strane, stvari su malo komplikovanije u Senatu, gornjem domu Kongresa. Demokratska partija prvo mora “odbraniti” odnosno zadržati 26 mjesta i pri tpome osvojiti barem dva dodatna mjesta.

Ukoliko Demokrate preuzmu kontrolu nad oba doma, slijedi noćna mora za Donalda Trumpa, a predsjednik je to i priznao.

“Govorim svojim ljudima, glasanje na ovim izborima je, u suštini, kao glasanje za mene”, rekao je Trump nedavno.

Ukoliko Demokrate preuzmu oba doma, a posebno Predstavnički dom, bit će olakšana kontrola nad komitetima koji mogu izvršiti enorman pritisak na rad predsjednika. Također, kontrola u oba doma otvara mogućnost smjene Donalda Trumpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA