12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ugašen internet u Bjelorusiji što prosvjednicima otežava dogovore

Skupine prosvjednika u Bjelorusiji pokušavaju koristiti ograničeni pristup aplikaciji Telegram kako bi koordinirali bunt protiv vlade, no ističu kako su ih vlasti gašenjem interneta uspješno usporile u tome.

Mobilni internet isključen je otkad su se u nedjelju prosvjednici sukobili s policijom, optužujući predsjednika Aleksandera Lukašenka da je lažirao svoju premoćnu pobjedu na izborima.

Drugog dana prosvjeda, u ponedjeljak, jedna je osoba izgubila život. Ograničeni pristup internetu putem Wi-Fija samo je ponekad dostupan ako korisnici instaliraju odvojeni program, a velik dio društvenih mreža je blokiran.

- OGLAS -

Lukašenko odbacuje tvrdnje da su vlasti isključile internet. Aleksander, 42-godišnji prosvjednik u Minsku, ističe kako dva dana nije uspio pročitati novinski članak ili objavu na društvenim mrežama. “Ne vidim vijesti, pa ne mogu ništa ni znati.”

Dodao je kako se u ponedjeljak navečer uputio doma misleći da su prosvjedi završili, no nasilni sukobi i dalje su trajali u dijelovima grada.

Prosvjednici su gradili barikade, a policajci ispaljivali gumene metke i šok bombe. Mnogi prosvjednici u Minsku rekli su agenciji Reuters da su se spontano pridružili prosvjedima, prateći gomile ljudi koje su susretali na ulici.

I sam Twitter je u ponedjeljak objavio da su u Bjelorusiji blokirane njegove usluge.

Lukašenko, koji Bjelorusijom vlada od 1994., za nestanak interneta optužuje “inozemne sile” koje žele pojačati nezadovoljstvo stanovnika.

Aplikacija za slanje poruka Telegram, djelomično dostupna preko Wi-Fija, objavila je kako su omogućili “alate protiv cenzure”, no da joj je usluga “veoma nestabilna jer se internet u nekim trenucima u državi potpuno gasi.”

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA