7 C
Sarajevo
25.04.2024

Makedonija: Na referendumu do 9 sati glasalo 2,45 posto birača

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je da je u prva dva sata glasanja na referendumu o imenu zemlje izašlo 2,45 posto od ukupnog broja registriranih birača, kako prenosi Anadolu Agency (AA).

Biračka mjesta su otvorena jutros u 7 sati, a građani se putem refereneduma izjašnjavaju o Dogovoru o rješavanju dugogodišnjeg spora o imenu sa Grčkom, koji predviđa promjenu imena države u Republika Sjeverna Makedonija.

Referendumsko pitanje glasi: “Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora između Makedonije i Grčke?”.

- OGLAS -

Biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati. Na prvoj konferenciji za novinare, portparol DIK-a Admir Shabani saopštio je da je do 9 sati glasanje proteklo uredno i bez incidenata.

– Na biračkim mjestima već dva i po sata glasanje se odvija normalno, sva biračka mjesta su otvorena i odvija se glasanje. Do 9 sati, DIK je prikupio podatke o izlaznosti glasača sa ukupno 71,35 posto biračkih mjesta. Ovi podaci ukazuju na to da je izlaznost birača na ovim biračkim mjestima 2,45 posto -, rekao je Shabani.

Naglasio je da su u prva dva sata glasanja podnete tri primedbe, koje je DIK odbio. Saopštio je i da je najveća izlaznost zabeležena u Demir Hisaru 4,12 odsto, dok je najniža bila u Konči, gde je pravo glasalo iskoristilo samo 0,73 odsto građana s pravom glasa. On je dodao da će ukupno 1.806.836 birača moća da glasa sve do 19 sati i to na 3.480 glasačkim mesta u 80 opština u zemlji.

Da bi referendum bio uspješan izlaznost birača mora biti najmanje 50 posto plus jedan.  Referendum je konsultativnog karaktera i nije pravno obavezujući. Vlada Makedonije je, ipak, navela da će rezultate referenduma smatrati obavezujućim.

U slučaju pozitivnog ishoda referenduma, konačnu odluku o Dogovoru sa Grčkom donijet će Sobranje Republike Makedonije, gdje je za ustavne promjene potrebna dvotrećinska većina poslanika.
Kada se ovi procesi završe u Makedoniji, neophodno je da sporazum ratifikuje i grčki parlament. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA