1 C
Sarajevo
23.04.2024

Putin: Ni kazne nisu spriječile krađu na gradilištu svemirskog aerodroma

Desetine krivičnih slučajeva i kazne zatvora nisu uspele da spriječe krađu na gradilištu svemirskog aerodroma Vostochny, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin danas na sastanku vlade.

Ruski lider je govorio o potrebi da se osigura strogo, namjensko i transparentno trošenje državnog novca u sferi odbrane i napomenuo je da je mnogo puta postavljao slične zahtjeve u drugim oblastima, uključujući izgradnju prvog civilnog svemirskog aerodroma na dalekom istoku Rusije.

“Sto puta je navedeno – morate raditi transparentno, jer se izdvajaju velika sredstva. Ovo je projekat nacionalnog obima, a uprkos tome pokradene su stotine miliona rubalja. Nekoliko desetina kriminalnih slučajeva je otvoreno, sudovi su već donijeli presude, a neki izdržavaju zatvorske kazne. Međutim, tamo stvari nisu sređene onako kako je trebalo”, rekao je Putin.

- OGLAS -

Ruski predsjednik je rekao da se nada da će, što se tiče diverzifikacije proizvodnje u odbrambenoj industriji, sve biti uređeno “po propisima”, prenosi TASS.

 “Zamoliću tužilaštvo i istražne agencije, kao i kontrolno odjeljenje predsjednika, da to pažljivo prate”, rekao je Putin i zatražio da se u odbrambenoj industriji uspostavi “efikasna kontrola nabavki”.

Kosmodrom Vostochny  u regiji Amur je prvi nacionalni civilni svemirski centar, a 2012. godine su započeti veliki građevinski radovi na izgradnji infrastrukture i tehničkih objekata.

Izgradnju su pratili brojni problemi, a prema zvaničnim podacima  tužilaštva, za posljednje četiri godine otkriveno je 17.000 različitih prekršaja, otvoreno je 140 krivičnih slučajeva, dok je ukupna šteta procijenjena na 10 milijardi rubalja (150 miliona dolara).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA