Vijesti
Ron DeSantis ušao u američku predsjedničku izbornu utrku Za DeSantisa se još od prošlih predsjedničkih izbora tvrdilo da je jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjedničku utrku.
#

Guverner Floride Ron DeSantis zvanično je ušao u predsjedničku utrku, odnosno u utrku za nominaciju Republikanske partije za izbore iduće godine. Za DeSantisa se još od prošlih predsjedničkih izbora tvrdilo da je jedan od najozbiljnijih kandidata za predsjedničku utrku i da je najozbiljniji protukandidat Donaldu Trumpu s kojim je nekada blisko sarađivao.

DeSantis će kasnije večeras po evropskom vremenu imati razgovor uživo s vlasnikom Twittera Elonom Muskom u kojem se očekuje da će govoriti o svojim planovima za kampanju.

Inače DeSantis trenutno vodi Floridu u svom drugom mandatu kao guverner ove savezne države. Poznat je kao borac protiv abortusa, zagovornik desnih politika, trenutno vodi veliku borbu protiv Disneylanda zbog njihovih stavova po pitanju LGBT prava, a podržavao je i neke Trumpove stavove o (ne)regularnosti prošlih predsjedničkih izbora.

Posljednje ankete su davale značajnu prednost Trumpu nad DeSantisom i drugim republikanskim kandidatima, ali zvaničan ulazak u utrku će zasigurno uticati na njegovu poziciju u narednim anketama. Trump će se usred predizborne utrke za nominaciju suočavati i s početkom sudskog procesa koji će se protiv njega voditi u New Yorku, što može biti dodatna prednost za DeSantisa i druge kandidate. Utrka za Republikanskog kandidata će biti vrlo tijesna do posljednjeg trenutka.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.