Vijesti
Rouhani: Arapaski plaćenici stoje iza napada u Ahvazu Predsjednik Islamske Republike Iran Hassan Rouhani optužio je u nedjelju, ne imenujući ih, arapske separatiste da stoje iza napada koji je stajao života najmanje 29 osoba u Ahvazu, na jugozapadu Irana
# Agencije

-Ne sumnjamo u identitet onih koji su ovo počinili, njihovu grupu i njihove pomagače - kazao je on na državnoj televiziji prije polijetanja za New York, gdje bi trebao učestvovati na godišnjoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Tokom rata između Iraka i Irana (1980-88), "oni koji su uzrokovali ovu subotnju katastrofu podržavali su agresore i počinili zločine", dodao je Rouhani.

-Dok je Saddam Hussein bio živ, bili su njegovi plaćenici. Potom su promijenili gospodara i jedna od zemalja na južnoj obali Zaljeva, podržala ih je -, dodao je iranski predsjednik, ne imenujući nijednu zemlju.

-Sve te male plaćeničke zemlje, koje vidimo u regiji, podržava SAD. Amerikanci ih ohrabruju -, dodao je Rouhani, prenosi Al Jazeera Balkans.

Reuters navodi da je napad na vojnoj paradi bio jedan od najgorih ikada izvršenih na Revolucionarnu gardu i pojačat će napetosti između Irana i njegovog regionalnog rivala Saudijske Arabije.

-Odgovor Irana se sprema u okvirima zakona i naših nacionalnih interesa -, poručio je Rouhani i dodao da će SAD zažaliti zbog svoje "agresivnosti".

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad u Ahvazu, ali iranske vlasti to ne uzimaju za ozbiljno. Iransko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je tokom noći da je u subotu sazvalo diplomate iz Danske, Velike Britanije i Holandije u Teheran kako bi im prenijelo "oštre proteste Irana zbog činjenice da njihove zemlje sklanjaju neke pripadnike terorističke grupe koja je izvela napad" u Ahvazu.

Državna televizija je za napad u subotu okrivila "elemente takfirija", što je aluzija na sunitske pripadnike. Ahvaz je centar pokrajine Kuzestan, u kojoj je u prošlosti bilo demonstracija iranske arapske manjine, prenosi Fena.

Neimenovani dužnosnik Revolucionarne garde rekao je da su za napad odgovorni "arapski nacionalisti, koje podržava Saudijska Arabija".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.