12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Pogledajte ko je danas sve čestitao Uskrs, a ko Pesah

Ako uzmemo u obzir da je danas Veliki petak, te da se na ovaj kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove muke i smrti na križu, izlizanih političkih čestitki bar na ovaj dan ne bi trebalo biti, ali ipak ih ima.

Uskrs , dva dana ranije Milorad Dodik čestitao je kardinalu Puljiću.

„Povodom najvećeg kršćanskog praznika Uskrsa, upućujem Vama i svim velikodostojnicima Rimokatoličke crkve i vjernicima najiskrenije čestitke, sa želјom da Uskrs proslavite u miru, blagostanju i radosti, zajedno sa svojim najbližim.

- OGLAS -

Ovaj veliki praznik ujedno je prilika za podsjećanje na fundamentalne kršćanske vrijednosti posvećene miru, lјubavi, razumijevanju i poštovanju među narodima i svim lјudima dobre volјe, u uzgradnji društva u kome živimo.
Upućujući Vam izraze dubokog poštovanja, želim Vam srećan i blagosloven Uskrs.“

Također i Šefik Džaferović je čestitao Uskrs kardinalu.

„Vama lično i katolicima u Bosni i Hercegovini, upućujem čestitke povodom velikog blagdana Uskrsa, uz najtoplije želje da ga proslavite u dobrom zdravlju, miru i blagostanju, skupa sa svojim porodicama, te da uskršnju radost podijelite sa svojim prijateljima i komšijama. Uskrs je blagdan koji slavi pobjedu života nad smrću, božanskog dobra nad zlom i nadu u bolje sutra, a tradicija katolika u Bosni i Hercegovini predstavlja neizostavan dio multikulturalnog identiteta Bosne i Hercegovine.

Vrijeme blagdana je vrijeme kada jača duhovna snaga i opredijeljenost da gradimo zajedničku budućnost, na temelju najboljih vrijednosti naše tradicije – međusobnog poštovanja i uvažavanja.“

U ime Vijeća ministara BiH čestitku je uputio Denis Zvizdić

„ U ime Vijeća ministara BiH i u svoje ime, Vama i svim katoličkim vjernicima u Bosni i Hercegovini i dijaspori upućujem iskrene čestitke povodom Uskrsa. Želim vam da ovaj praznik provedete u zdravlju i sreći sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Različitost naših praznika i običaja je neprocjenjivo bogatstvo naše domovine i pozivam sve Bosance i Hercegovce da njegujemo historijsku tradiciju suživota i solidarnosti u Bosni i Hercegovini i zajednički gradimo bolje i pravednije društvo.

Sretan vam Uskrs!“

U čestitkama je nešto orginalniji bio Fadil Novalić koji nije čestitao katolicima Uskrs, nego židovima Pesah.

„Neizbrisiv je trag kojeg su Jevreji ostavili u bogatoj historiji Bosne i Hercegovine, iskazujući se u kulturnom, političkom i umjetničkom životu, uvijek spremni na zajednički život s ljudima drugih vjeroispovijesti i nacija.
Upućujem vam najiskrenije čestitke za Pesah, uz želju da vam ovi praznični dani donesu mir i blagostanje, ličnu sreću, zdravlje i ojačaju nadom u sretniju budućnost.

Želim vam da praznik proslavite u ljubavi, skladu i radosti, uz članove svojih porodica, komšije i prijatelje“

Uskršnju poruku danas je prenio kardinal Puljić, a današnjim čestitkama pridružio se i reisu-I-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. Njih dvojica također su govorili o suživotu i međusobnom poštovanju.

Svi su prenijeli poruke o zajedničkoj budućnosti, ali nažalost nitko od njih se nije sjetio šta današnji dan predstavlja u kršćanstvu. Niko nije razmislio o tome da se na današnji dan Isus žrtvovao za čovječanstvo. Svi su poslali poruke mira, a to što su oni ti koji bi mogli uistinu promijeniti situaciju u državi, to su zaboravili u svojim današnjim porukama. Od njih se ne očekuje da se žrtvuju za naše bolje sutra, niti trebaju, očekuje se samo da pošteno i odgovorno rade svoj posao. To bi svakako trebali.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA