10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Voyager 2 nakon 40 godina napustio Sunčev sistem (VIDEO)

Voyager 2 tako je druga letjelica u historiji čovječanstva koja je to postigla. Projekt Voyager spada i pod najdužu misiju NASA-e, s obzirom na to da su obje sonde u pogonu već 41 godinu, što je iznenađujuće jer je letjelica Voyager 2 proizvedena da traje oko 5 godina.

Granica Sunčeva sistema

Granica Sunčeva sistema naziva se heliopauza. To je područje u svemiru gdje prestaje utjecaj Sunca i počinje međuzvjezdani prostor.

- OGLAS -

Instrumenti letjelice Voyager 2 očitali su početkom novembra ove godine značajan pad razine čestica solarnih vjetrova, što je ukazalo na to da je još jedna svemirska letjelica napustila heliosferu, tj. područje u kojem nas djelovanje solarnog vjetra štiti od štetnog svemirskog zračenja.

“Naša istraživanja kreću od Sunca i protežu se do prostora koji još dodiruje sunčev vjetar. Zbog Voyagera, koji će prijeći tu granicu i pritom nam slati informacije, imat ćemo priliku zaviriti u do sada neistraženo područje“, rekla je fizičarka Nicola Fox iz NASA-e.

Problem napajanja i grijanja

Obje sonde Voyager 1 i Voyager 2 u vrlo su dobrom stanju, s obzirom na svoje godine. Kako bi ih što duže održali u pogonu, znanstvenici se ozbiljno bave dvama problemima, napajanjem i grijanjem.

Voyager 2 godišnje gubi 4 vata snage i stručnjaci su tokom vremena morali isključiti mnoge sisteme unutar sonde kako bi ona imala dovoljno energije da nastavi rad. Tako kamere ne rade ni na jednoj ni na drugoj letjelici koje su napustile heliosferu.

Voyageru 2 je sada i poprilično hladno u svemiru. Temperatura sonde iznosi –269 stupnjeva Celzijusa, što je blizu tačke smrzavanja vodika, a što stručnjacima predstavlja problem jer to može utjecati na pogon letjelice.

“Možemo prikupiti još puno znanstvenih podataka. Pretpostavljamo da će Voyager 2 biti funkcionalan još 5 do 10 godina, ali mu neće raditi svi instrumenti. Morat ćemo donijeti neke teške odluke, koje instrumente zadržati, a koje ugasiti. Nadam se da će obje sonde doživjeti 50 godina starosti“, rekla je Suzanne Dodd, voditeljica projekta Voyager.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA