Vijesti
Rusi negiraju: Tvrde da nisu znali za vojne aktivnosti Azerbejdžana Zaharova je također nazvala lažnom informaciju da je azerbejdžanska strana navodno unaprijed upozorila ruske "mirovnjake" u Karabahu na svoju "antiterorističku operaciju".
#

Moskva je izrazila "zabrinutost" zbog nastavka neprijateljstava Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu i tvrdi da Baku nije upozorio ruski "mirovni kontingent" o svojim planovima.

"Ruska strana uporno poziva sukobljene strane da zaustave krvoproliće, odmah prekinu neprijateljstva i vrate se na put političkog i diplomatskog rješenja", rekla je glasnogovornica Ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je također nazvala lažnom informaciju da je azerbejdžanska strana navodno unaprijed upozorila ruske "mirovnjake" u Karabahu na svoju "antiterorističku operaciju".

"To nije tačno. Informacija je saopćena ruskom kontingentu nekoliko minuta prije početka neprijateljstava", rekla je ona.

Podsjetimo, Azerbejdžan je 19. septembra najavio početak “lokalnih antiterorističkih mjera” u Nagorno-Karabahu, koji se smatra međunarodno priznatim dijelom Azerbejdžana.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je djelovanje Bakua agresijom velikih razmjera na narod Nagorno-Karabaha "sa ciljem dovršavanja politike etničkog čišćenja". Premijer Nikol Pašinjan sazvao je Vijeće za nacionalnu sigurnost. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.