Vijesti
Rusija: Duma glasala za kontroverzni zakon o penzionom sistemu Vladin plan da starosna granica za odlazaka u penziju i muškaraca i žena poveća za pet godina uznemirio je sve političke frakcije u Rusiji
# Anadolu Agency (AA)

Donji dom Parlamenta Rusije dao je preliminarnu saglasnost za kontroverzni prijedlog zakona o penzionom sistemu kojim se podiže starosna granica za odlazak u penziju, što je izazvalo negodovanje u ruskom društvu.

Vladin plan da starosna granica za odlazaka u penziju i muškaraca i žena poveća za pet godina uznemirio je sve političke frakcije u Rusiji. Stariji građani se plaše da neće živjeti dovoljno dugo kako bi osjetili beneficije života u penziji, dok mlađi strahuju da će duže zadržavanje ljudi na radnim mjestima ograničiti njihove mogućnosti za zapošljavanje,  prenosi Anadolu Agency (AA).

Državna Duma danas je u drugom čitanju glasala za usvajanje zakona, kojim će starosna granica za odlazak u penziju za muškarce iznositi 65, a za žene 60 godina.

Prijedlog zakona i dalje treba da prođe treće čitanje, zatim gornji dom Parlamenta, odnosno Savjet Ruske Federacije, i nakon toga ga potpisuje predsjednik.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.