10 C
Sarajevo
23.04.2024

Sarajevo bez mina do septembra 2020. godine

Sve aktivnosti na provođenju programa deminiranja koji će do septembra naredne godine Sarajevo učiniti gradom slobodnim od mina teku prema predviđenom planu i vrlo intenzivnoj dinamici, konstatirano na današnjem sastanku gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake s predstavnicima State Departmenta, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i implementatora projekta.

Gradonačelnik Skaka je tokom razgovora s Ethanom Rinksom, program menadžerom odjela State Departmenta odgovornim za projekat “Sarajevo bez mina 2020” koji se realizira u saradnji sa “Marshall Legacy Institutom”, još jednom zahvalio američkom narodu i vladi. Posebno je istaknuta uloga američkog ambasadora Erica Nelsona u tom historijskom projektu.

– Uvjereni smo da ćemo u planiranom roku objaviti da je Sarajevo kao grad očišćen od ove opasnosti koja je zaostavština rata i teških vremena. To će biti dodatni impuls i za ekonomski razvoj i investicije, posebno u oblasti turizma. Hvala i svim partnerima koji su uključeni, kao i općinama u kojima se vrši deminiranje neovisno u kojem se dijelu BiH nalazile – rekao je gradonačelnik glavnog grada BiH.

- OGLAS -

Projektom “Sarajevo bez mina 20202 koji je najveći pojedinačni projekt deminiranja finansiran od SAD-a u posljednjih 10 godina u Bosni i Hercegovini, obuhvaćeno je pet općina u sarajevskoj regiji u kojima je preostalo minski sumnjivo područje, a to su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Vogošća, Istočna Ilidža i Novi Grad.

Rinks je istaknuo da se radi o aktivnostima koje donose direktnu dobrobit stanovništvu, ističući liderstvo Grada Sarajeva i gradonačelnika u cijelom projektu. Naglasio je da će uspješna realizacija biti podstrek za nastavak deminiranja u cijeloj državi.

Sastanku su prisustvovali Saša Obradović direktor BHMAC, predstavnici Ambasade SAD u Sarajevu Salman Khan i Amel Fako, Gregor Sančanin program manadžer za BiH “ITF Enhancing Human Security” te Nermin Hadžimujagić i Marija Trlin iz firme MDDC, saopćeno je iz Grada Sarajeva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA