-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Rektor Škrijelj: Niko ne može oteti Medicinski fakultet Univerzitetu u Sarajevu

Prema nepotvrđenom pisanju nekih medija, Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta u Sarajevu je danas održalo vanrednu sjednicu Nastavno-naučnog vijeća na kojoj je dalo podršku smijenjenoj dekanesi Semri Čavaljuga, ali je, navodno, donijelo odluku i o odvajanju od Univerziteta.

Kako prenosi Oslobođenje, predsjednik UO UNSA dr. Murat Ramadanović kaže da se ‘ne treba uplitati u te špekulacije’-Zna se ko je osnivač Medicinskog fakulteta, i koji je put za njegov izlazak iz UNSA, i sve ostalo. Ima tu ‘želja slušalaca’, tako bih to nazvao, kaže dr. Ramadanović. Rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj, takođe, ne bi komentarisao nezvanične informacije, ali, kako kaže, za Oslobođenje, povodom svih tih dešavanja, želi dati izjavu:

“Semra Čavaljuga nije više dekan Medicinskog fakulteta, nju je razriješio UO, suspendovana je prije toga, i ona ne može ni u kakvom pravnom prometu više predstavljati Medicinski fakultet. Može, ali da krši zakone dalje, što bi bio kontinuitet njenog ponašanja u proteklih godinu dana. Dakle, ako je tačno da je donesena, takva odluka je neozbiljna,i donio ju je organ koji nije dovoljno upoznat s zakonskim putem formiranja Univerziteta”, kaže rektor Škrijelj.

- OGLAS -

“Dakle, za formiranje posebnog univerziteta nisu ispunjeni uvjeti i, druga stvar,to nije privatni fakultet, kojeg može kolegica Čavaljuga nastaviti da vodi. Ona je doskora bila dekan, više nije, ona se ne bi smjela pojavljivati kao neko ko vodi Medicinski fakultet. To je separatističko djelovanje na UNSA, suprotno zakonu i normama zakonskim. Ne mogu da povjerujem da jedno Vijeće, jednog ozbiljnog, Medicinskog fakulteta, može donositi tako neozbiljne odluke, jer ove odluke moraju proći kroz tijela i organe Univerziteta u Sarajevu, i tako dalje, ističe rektor koji smatra da je ta inicijativa koju su oni razmatrali, ako je tačno, da formiraju poseban univerzitet, ‘njihovo suprotstavljanje integraciji Univerziteta, i pokušaj, otcjepljenjem od Univerziteta, da prikriju sve one radnje koje su napravili u posljednjih godinu dana, posebno posljednjih mjeseci.”

“Neće to biti dovoljan alibi za sve što su uradili kolegica Čavaljuga i njeno rukovodstvo”, govori Škrijelj.

“A što se tiče Vijeća Medicinskog fakulteta, ja sam danas na medicinskoj grupaciji ponudio kao rektor dekanima svih fakulteta te grupacije, (s Medicine je bio uvaženi kolega Mirza Dilić, iz KC je bila uvažena kolegica Enra Suljić), da nastavimo zajednički rješavati problem, kroz dijalog, ponudio sam da zakažu vijeće i da pozovu rektora i prorektore, a, ako neće, i misle da mogu oteti Medicinski fakultet od univerziteta, to neće moći”, tvrdi rektor Škrijelj, napominjući da je Kanton Sarajevo preuzeo ulogu osnivača UNSA.

“Tako da o bilo kakvom njihovom namišljanju da oforme svoj univerzitet morali bi imati saglasnost univerzitetskih tijela, senata, UO, Vlade KS, Skupštine KS. Medicinski fakultet nije i nikada neće biti institucija koju će neko moći oteti Univerzitetu u Sarajevu”, kaže rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA