Vijesti
Rusija i Poljska imaju rekordne brojeve preminulih, Bugarska zatvara škole i restorane Bugarska je danas najavila zatvaranje škola, restorana, trgovačkih centara i teretana do 21. decembra, dok se, kao i ostatak istoka Europe, teško bori protiv širenja koronavirusa.
#

Pod novim mjerama će se škole i sveučilišta prebaciti na nastavu putem interneta, a vrtići će biti zatvoreni. 

Privatna okupljanja ograničena su na 15 ljudi, a svi restorani, kafići i noćni klubovi bit će zatvoreni. Turistička putovanja u državi i inozemstvu zabranjena su. 

Nakon protesta poduzetnika vlada je ipak odlučila dopustiti rad manjim dućanima, a sportska događanja smiju se odvijati bez gledatelja. Kazališta smiju primiti samo 30 posto kapaciteta. 

Restrikcije na snagu stupaju kasno u petak kako bi smanjile pritisak na zdravstveni sustav u toj državi od 7 miliona stanovnika, prenosi Reuters. 

"Samo jedna stvar dokazano utječe na koronavirus – smanjivanje društvenih kontakata ili karantena. Kako bismo ublažili pritisak na bolnice koje su na rubu, uvodimo ove mjere na tri tjedna", objavio je premijer Bojko Borisov. 

Rekordi u Poljskoj i Rusiji

Kao i većina srednje i istočne Europe, Bugarska se dobro nosila s pandemijom koronavirusa na proljeće, no na jesen je virus buknuo. U srijedu je imala 4382 nova slučaja zaraze, čime je ukupan broj od početka pandemije narastao na gotovo 130 tisuća. Ukupno je umrlo 3226 ljudi. 

Poljska je pak u srijedu imala rekordan broj umrlih zbog koronavirusa, njih 674, s više od 15 hiljada novozaraženih. 

Iako je broj novih slučajeva manji u usporedbi s rekordnim razinama od oko 27 tisuća početkom studenoga, proteklih dana raste broj umrlih. Ukupno je umrlo gotovo 15 hiljada ljudi, a zaražene su bile 924 hiljada ljudi. 

Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski u srijedu je upozorio na pretjerano ublažavanje mjera uoči Božića kako bi se izbjegao treći val zaraze. 

I Rusija u srijedu ima rekordan broj umrlih, njih 507, čime je ukupan broj narastao na 37.538. 

Ruske vlasti potvrdile su 23.675 novih slučajeva zaraze pa ukupan broj od početka pandemije iznosi 2.162.503. 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.