10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Macron kritikovao reakciju NATO-a na tursku ofanzivu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je opisao tursku ofanzivu na sjeveru Sirije kao “ludilo” i kritikovao nereagovanje NATO-a kao “ozbiljnu grešku”.

– Smatram ono što se desilo u proteklih nekoliko dana ozbiljnom greškom Zapada i NATO-a, i to slabi naš kredibiliet da nalazimo partnere na terenu koji će biti na našoj strani misleći da su dugoročno zaštićeni. To također poteže pitanje kako NATO funkcionira – izjavio je Macron novinarima nakon samita Evropskog vijeća u Bruxellesu.

Macron je kazao da je saznao za američku odluku o povlačenju iz sjeverne Sirije putem Twittera i da to, zajedno s jednostranom turskom ofanzivom, čini Evropu slabijim saveznikom na Bliskom istoku.

- OGLAS -

Dodao je da će se on, britanski premijer Boris Johnson i njemačka kancelarka Angela Merkel sastati s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom u narednim sedmicama, najvjerovatnije u Londonu.

– Bitno je da se tri evropske zemlje i Turska sastanu i koordiniraju naredne poteze. Potrebno nam je da Turska zauzme razumnu poziciju koja omogućava usklađivanje njene unutrašnje sigurnosti s našom agendom i da iskaže solidarnost u srcu NATO-a – kazao je francuski čelnik, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA