Vijesti
Rusija pokušala isprovocirati SAD naletima aviona iznad vojnih baza Odnosi između dviju država su postali posebno napeti nakon što je ruski avion srušio američki dron iznad međunarodnih voda, a u blizini okupiranog Krima.
#

Američki komandant otkrio je ove sedmice da su ruski borbeni avioni nadlijetali američke baze u Siriji gotovo svaki dan u martu, kršeći sporazume o dekonflikciji između dviju zemalja.

Generalpukovnik Alexus Grynkewich, komandant Centralne komande SAD-a, rekao je za "NBC News" da je "to neugodna situacija", upozoravajući da ruske akcije "povećavaju rizik od pogrešne procjene".

Ruslan Trad, sigurnosni istraživač pri "Atlantic Councilu", rekao je za "The New Arab" da su razvoj potaknuli, barem djelimično, nedavni razgovori Kremlja s Pekingom.

"Ovo vješto provocira SAD. Takve incidenti utječu na bilo kakav pozitivan ishod, ako ga ima, u sirijskom kontekstu", rekao je i dodao da vjeruje da Rusija pokušava "izazvati reakciju" Washingtona, ohrabrena nedavnim sastancima s Kinom.

Odnosi između dviju država su postali posebno napeti nakon što je ruski avion srušio američki dron iznad međunarodnih voda, a u blizini okupiranog Krima.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.