Vijesti
Rusija poziva na prekid konflikta u Karabahu, Armenija tvrdi da je situacija stabilna Prijavljeno je da je jedanaest azerbejdžanskih policajaca i civila poginulo u eksploziji mine i još jednom incidentu. Bilo je izvještaja o sirenama za vazdušnu opasnost u glavnom gradu Karabaha.
#

Armenija tvrdi da nema snage u Karabahu i da je njena jedina briga humanitarna pomoć.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana proglasilo je pokretanje operacije u regionu Nagorno-Karabaha koji kontroliše Armenija. Ovaj region je decenijama bio u centru sporova i sukoba.

Šest građana Bakua ubijeno je od mina u dva odvojena incidenta, za koje je grad okrivio "ilegalne armenske oružane grupe" prije nego što je objavio svoju operaciju.

Eskalacija se dogodila dan nakon što su prijeko potrebna hrana i lijekovi istovremeno dopremljeni preko dva puta za Karabah, što je, kako se čini, pomogao u ublažavanju rastućih tenzija između Azerbejdžana i Jermenije.

Donedavno je Baku nametnuo široka ograničenja na koridoru Lačin - jedinom putu koji povezuje Jermeniju sa Karabahom - i odbijao je da dozvoli pomoć, navodeći da se ta ruta koristila za krijumčarenje oružja.

Armensko Ministarstvo vanjskih poslova utvrdilo je da su radnje Bakua bile nezakonite, a Ministarstvo odbrane objavilo je da je granica između dvije zemlje mirna.

Nasuprot tome, azerbejdžansko Ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje za javnost u kojem najavljuje svoju namjeru da "razoruža i osigura povlačenje formacija armenskih oružanih snaga sa naših teritorija, (i) neutralizira njihovu vojnu infrastrukturu".

U nastojanju da se "obnovi ustavni poredak Republike Azerbejdžan", navedeno je da su samo legitimni vojni ciljevi gađani takozvanom "visokopreciznom" municijom, a ne civili ili civilna infrastruktura.

Ministarstvo je navelo da je obavijestilo ruske mirovne snage stacionirane u regionu, kao i tursko-ruski centar za praćenje koji je zadužen za osiguranje poštivanja primirja iz 2020. godine.

Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, pozvala je Armeniju i Azerbejdžan da prekinu nasilje u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabah, gdje je Azerbejdžan danas izveo značajne artiljerijske napade.

Moskovske mirovne snage u regionu nastaviće svoju misiju, rekla je Zaharova.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.