3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

U Kragojevcu predstavljen novi sistem naplate autobuskih karata, po uzoru na Tursku

Na autobuskom stajalištu, predstavljen je displej sa najavom kada dolazi autobus, a ambasador Turske u Srbiji Tanju Biglic i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić dobili su nove eKG personalizovane kartice, koje su upotrebili prilikom ulaska u autobus. 

Tokom prezentacione vožnje do zgrade Skupštine Kragujevca, ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic naveo je da se ovaj sistem validiranja karata mnogo godina koristi u Turskoj, zbog čega mu je drago što taj isti sistem može da bude implementiran u gradovima u Srbiji, kao što je Kragujevac, a prethodno i u Beogradu.

“Gotovo u svim gradovima u Turskoj se ovaj sistem koristi i zato smo odlučili da jedna velika firma iz Turske prenese taj sistem u gradski sistem Kragujevca”, kazao je tokom vožnje turski ambasador.

- OGLAS -

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da će uvođenjem ovog sistema, ovaj grad imati najmoderniji gradski prevoz u regionu.

“Ideja je da sa karticama koje će građani dobijati i validirati u gradskom prevozu, mogu da ulaze i u muzeje, gradske galerije i na bazene. To će sve biti implementirano u vrlo skorom vremenskom periodu”, kazao je.

U Skupštinskoj sali gde je predstavljen novi sistem naplate karata, ambasador Bilgic je kazao da su odnosi između Turske i Srbije jako dobri, o čemu svedoči i današnji početak saradnje sa Gradom Kragujevcom.

“U poslednje vreme, imamo veliki broj turskih investitora u Srbiji, ali nažalost zasad imamo samo jednog u Kragujevcu. Naša nada je da ćemo imati još veći broj turskih investitora u ovom gradu”, rekao je.

Gradonačelnik Kragujevca naveo je da sličan sistem već postoji u Beogradu, te da će na ovaj način naplate omogućiti da gradski prevoz bude jeftiniji.

“Želimo da građani konačno počnu da koriste gradski prevoz intenzivnije. Građani treba da se naviknu na ovaj sistem što pre, a to neće biti teško, jer je sistem veoma jednostavan”, rekao je.

Član menadžmenta firme “Kenkart Ege Elektronik” Mazhar Basmaci iz Turske izjavio je da ta firma već 20 godina posluje u više gradova u svetu – od istoka do zapada, ali da je prvi put u Kragujevcu danas, a od pre nekoliko godina u Beogradu.

Nove eKG kartice mogu biti personalizovane i nepersonalizovane. Personalizovane se mogu nabaviti u prostorijama Gradske agencije za saobraćaj, dok se nepersonalizovane mogu kupiti za 250 dinara i dopuniti na više od 80 prodajnih mesta.

Od 1. maja moći će da se kupe i dnevne vremenske karte za jedan, tri ili pet dana.

Od 5. aprila do 1. maja, svi korisnici gradskog prevoza su u obavezi da zamene stare legitimacije za nove eKG kartice, osim osoba starijih od 65 godina koje imaju tu obavezu do 25. jula, a zamena kartica će se obaviti besplatno za one koji donesu staru legitimaciju za 2019. godinu. Učenici osnovnih i srednjih škola zameniće legitimacije preko svojih škola, koje će ih o tome naknadno obavestiti, a prevoz će i za njih, kao i za penzionere, biti besplatan.

Osim prisustvovanja novom sistemu naplate karata, ambasador Bilgic je imao sastanak sa gradonačelnikom Nikolićem, na kome su razgovarali o mogućnostima produbljivanja saradnje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA