1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Da li je moguć rat između Rusije i Izraela?

Michael Peck, autor teksta u američkom magazinu National Interest, postavio je pitanje: Mogu li izraelski zračni napadi u Siriji dovesti do rata između Izraela i Rusije?

Tel Aviv i dalje pokazuje odlučnost da nastavi napade na iranske sage u Siriji, kaže Peck, u pokušaju da ih udalji od sjeverne granice Izraela. Istovremeno, Rusija ima hiljade vojnika u Siriji koji bi se mogli naći usred unakrsne vatre ili postati ratoborni ako im dosade napadi na njihove saveznike, što bi moglo zapaliti rat širokih razmjera u regiji, prenose Al Jazeera    

Autor se također pita hoće li, ako dođe do izbijanja sukoba između njihovog saveznika Izraela i Rusije, Sjedinjene Američke Države osjećati potrebu da interveniraju?

- OGLAS -

Izgleda da se izraelska politika svodi na sljedeće – učiniti sve što smatra potrebnim kako bi se pobrisao svaki trag iranskim snagama raspoređenim u Siriji, s ciljem da spriječi pretvaranje Sirije u još jednu iransku raketnu bazu na granici Izraela, pa čak i ako se Rusija s tim ne složi, dodao je on.

Mogućnost katastrofalnog incidenta

Peck citira riječi neimenovanog dužnosnika u Izraelskim oružanim snagama, koji je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, kako „Izraelce nije briga za Rusiju ili njene saveznike“.

„Rusi nisu naši saveznici, blago rečeno. Mi imamo jednog saveznika, a to su Sjedinjene Američke Države“,  kaže se u citatu.

Autor teksta dodaje kako je izraelski dužnosnik rekao i to da su „Rusi ovdje zbog potpuno drugih ciljeva“. Oni, kako navodi, „podupiru režim (u Siriji) koji ima jasan cilj – uništiti Izrael, te su, također, dio koalicije koja podržava Iran“.   

Koliko je lako izraelska vojna operacija u Siriji mogla dovesti do katastrofalnog incidenta govori primjer izraelskog napada u septembru 2018. godine na skladište streljiva u zapadnoj Siriji, te sve ono što je nakon toga uslijedilo, kazao je Peck.

Dodao je da Izrael može živjeti u susjedstvu s Rusima, ali ne i s Irancima. Izraelski dužnosnici upozoravaju na plan Teherana da rasporedi 100.000 iranskih i savezničkih vojnika u Siriji, te da Hezbollah, čiji arsenal procjenjuju na 130.000 raketa, već smatraju prijetnjom za Izrael.    

Sirija – druga iranska raketna baza?

Autor ističe da pretvaranje Sirije u drugu iransku raketnu bazu predstavlja noćnu moru za Izrael. 

Michael Peck se također pita može li Izrael ciljati Iran u Siriji bez izazivanja sukoba s Rusijom? 

Ističe kako postoje brojni mehanizmi dekonfliktacije, poput uspostavljanja komunikacije između izraelske i ruske vojske. 

Izraelska vojska se ne hvali svojim sposobnostima pred Rusijom, bivšom supersilom s najvećim nuklearnim arsenalom na planeti, s tim da se Izrael osjeća snažnim i ne plaši se upotrijebiti pesnice. Zapravo, to je ono što potencijalnu izraelsko-rusku bitku čini krajnje opasnom, pojašnjava. 

Kaže da Rusiji ne treba sukob s Izraelom, dodavši da će na kraju jedna strana morati odustati. Iran ne pokazuje spremnost da odustane od svog položaja na izraelskoj granici, a Rusija ga na to vjerojatno ne može ni prisiliti. Tu je i Izrael koji je krajnje odlučan da zaustavi Iran. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA