20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

SNSD odbio dnevni red: Parlament neće raditi dok se ne formira Vijeće ministara

Rekao je ovo novinarima predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović (SDA). ” Predstavnici SNSD-a stava su da Parlament BiH ne treba raditi dok se ne formira novo Vijeće ministara BiH ”, kazao je Izetbegović. On je podsjetio da u ranijim mandatnim periodima nije bilo zaustavljanja rada državnog Parlamenta, iako izvršna vlast nije bila formirana.

Izetbegović je ocijenio da BiH trpi veliku štetu zbog blokada rada zakonodavne vlasti, te da je na čekanju usvajanje niza zakona, sporazuma i dokumenata.

Kako je ranije najavljeno, na dnevnom redu je trebao biti dopis Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. 

- OGLAS -

Iako je početkom aprila istekao rok do kojeg je BiH trebalo da imenuje svoju delegaciju u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope, jedna od najznačajnijih evropskih institucija dala je našoj državi šansu za “popravni”, prenose Vijesti.ba.

Naime, Komitet ministara Vijeća Evrope nedavno je na 129. zasijedanju u Helsinkiju donio odluku kojom se otvara mogućnost da delegacija BiH ipak učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope ove godine.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je tada u razgovoru za Vijesti.ba da se radi o važnoj odluci, ali i upozorio da ona neće imati nikakav značaj ukoliko Parlament BiH ne postigne dogovor i utvrdi sastav delegacije BiH. On je pozvao rukovodstvo Parlamenta BiH da utvrdi delegaciju BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Nakon što je Komitet ministara Savjeta Evope dao “zeleno svjetlo” za BiH, Zajednički kolegijum Predstavničkog i Doma naroda državnog parlamenta odlučio je da na dnevni red sjednice zakazane za 28. maj stavi dopis resornog ministarstva u vezi sa imenovanjem državne delegacije u Savjetu Evrope.

Na sjednici Zajedničkog kolegijuma predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, sa zamjenicima Nebojšom Radmanovićem, Denisom Zvizdićem, te Draganom Čovićem i Nikolom Špirićem, razmatraće i dopis šefa Misije OSCE-a u BiH Bruce Bertona u vezi s formiranjem Interresorne radne grupe za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i dopis predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića, koji je ranije uputio pismo predsjedavajućem Doma naroda Bakiru Izetbegoviću u kojem navodi da se želi obratiti parlamentarcima oba doma državnog parlamenta. U Ustavnom sudu BiH tada su potvrdili da Knežević traži zajedničku sjednicu Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH kako bi pred parlamentarcima govorio o stanju ustavnosti u BiH, ali nisu željeli da otkriju koji je povod za njegovo obraćanje niti druge detalje.

Na dnevnom redu sjednice Zajedničkog kolegijuma su i kriterijumi za izbor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamenta BiH, kao i izbor članova stalnih delegacija Parlamenta BiH, te informacija Ureda agenta Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Svetozar Pudarić protiv BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA