3 C
Sarajevo
17.04.2024

U SAD-u više od dvije trećine dostavljenih cjepiva nije iskorišteno

Više od dvije trećine od 15 miliona dostavljenih cjepiva širom SAD-a još nije dano, upozorile su američke zdravstvene vlasti. Guverneri saveznih država New York i Florida najavili su razne mjere među kojima i kažnjavanje bolnica koje ne provedu brzo program cijepljenja.

U New Yorku bolnicama je dan rok od sedam dana da potroše dobivena cjepiva ili će biti kažnjene, a količina dostavljenih cjepiva za te će se bolnice smanjivati, kazao je guverner Andrew Cuomo nekoliko sati prije nego što je objavljeno da je u toj saveznoj američkoj državi otkriven prvi slučaj zaraznijeg soja koronavirusa prvo otkrivenog u Britaniji.

“Ne želim da cjepiva budu u hladnjacima ili zamrzivačima, želim da završe u nadlakticama”, rekao je guverner.

- OGLAS -

“Ako ne obavimo tu funkciju to postavlja pitanja o učinkovitosti same bolnice”.

Njujorške bolnice dale su prosječno manje od polovice dodijeljenih im cjepiva, neke više neke manje, rekao je Cuomo.

Kazne za bolnice

Glavni sustav javnih gradskih bolnica u gradu New Yorku dao je samo 31 posto dostavljenih cjepiva u usporedbi s 99 posto u nekoliko privatnih bolnica u državi New York.

Prema Američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u saveznoj državi New York cijepljeno je s tek 20 posto dostavljenih cjepiva, što je manji broj od onog koji je objavila vlast te savezne države.

Savezna država je od polovice prosinca dobila 896.000 doza cjepiva.

Na Floridi gdje su stariji građani dobili prednost pred zaposlenicima neophodnih službi guverner Ron DeSantis objavio je da će država dati više cjepiva bolnicama kako bi se ubrzalo cijepljenje.

“Bolnice koje ne obave dobar posao s cijepljenjem ostat će bez sljedećih pošiljki koje će biti preusmjerene u druge bolnice koje su uspješnije u cijepljenju”, poručio je  DeSantis.

“Ne želimo da cjepiva ‘sjede’ u  bolnicama”, dodao je.

Florida potrošila četvrtinu cjepiva

Florida, koja je primila 1,14 miliona cjepiva potrošila je tek četvrtinu, prema CDC-u. Na lokacije na kojima država organizira cijepljenja bit će raspoređeno dodatnih tisuću medicinskih sestara.

U SAD-u umrlo je od covida-19 više od  350.000 ljudi, a zaraženo je više od 20 miliona ljudi. U proteklih sedam dana svaki dan umire više od 2600 Amerikanaca.

Zdravstvene vlasti suočene su s raširenim sumnjama u sigurnost cjepiva, čak i među zdravstvenim radnicima, prije svega zbog vrlo brzog razvoja cjepiva.

Širom SAD-a do sada je dostavljeno 15 miliona, cjepiva no iskorišteno je tek oko 4,5 miliona, prema  CDC-u.

Američke savezne vlasti planirale su da će do kraja 2020. cijepiti 20 miliona ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA