Vijesti
Ruski parlament zabranio "LGBT propagandu" i uveo novčane kazne Ovaj potez ruske Državne dume, Donjeg doma parlamenta, proširuje zakon iz 2013. koji je zabranio ljudima da razgovaraju o homoseksualnim odnosima.
#

Ruski zakonodavci podržali su amandmane na postojeći zakon kojim se zabranjuju rasprave o LGBTQ odnosima i pitanjima u javnosti ili na internetu među odraslima i djecom. Donji dom ruskog parlamenta usvojio je u četvrtak u trećem čitanju diskriminatorni zakon kojim se Rusima zabranjuje da promovišu "LGBT propagandu".

Ovaj potez ruske Državne dume, Donjeg doma parlamenta, proširuje zakon iz 2013. koji je zabranio ljudima da razgovaraju o homoseksualnim odnosima.

Prijedlog zakona treba da pregleda Gornji dom ruskog parlamenta i da ga potpiše predsjednik Vladimir Putin prije nego što postane zakon.

Ruski zakonodavci su se složili da svi pojedinci mogu biti kažnjeni do 400.000 rubalja (6346 eura), a pravna lica do 5 miliona rubalja (79.985 eura) ako "promovišu ili hvale" LGBT odnose.

Prema zakonu, stranci mogu biti uhapšeni do petnaets dana ili deportovani. Svaki događaj ili čin koji se smatra pokušajem promovisajia LGBTQ prava, uključujući filmove, knjige ili reklame, može biti kažnjen, prema zakonu.

Alexander Khinstein, jedan od arhitekata zakona, rekao je prošlog mjeseca da je "LGBT danas element hibridnog ratovanja i u ovom hibridnom ratu moramo zaštititi naše vrijednosti, naše društvo i našu djecu."

Dok su ruski zakonodavci zakon prikazali kao sukob civilizacijskih vrijednosti i pokušavali ga povezati s ratom u Ukrajini, dopisnik DW-a Juri Rescheto objasnio je prošlog mjeseca da zakon ništa suštinski nije promijenio, već je pogoršao "ionako tešku situaciju". "

Grupe za ljudska prava i kritičari zakona također su oštro kritikovali Nacrt zakona, nazivajući ga pokušajem ponižavanja i diskriminacije manjinske zajednice.

Članovi ruske LGBTQ zajednice kažu da su se sve više navikli na homofobiju koju sponzorira država, ali strahuju za svoju sigurnost s obzirom na nova ograničenja. S tim u vezi, TikTok je prošlog mjeseca kažnjen sa tri miliona rubalja zbog promovisanja "videozapisa sa LGBT temama".

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.