7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Steve Bannon podržao desničara Jaira Bolsonara za predsjednika Brazila

“Kapetan Bolsonaro je brazilski patriot, i ja vjerujem veliki lider za svoju zemlju u ovom historijskim momentu,” rekao je Bannon Reutersu.

Jair Bolsonaro strasni zagovornik torture, poznat po ekstremno desničarskim stavovima, mizioginiji, mržnji prema migrantima, LGBT populaciji i ljevici za koju je prije nekoliko dana poručio da će ih “očistiti” iz Brazila ukoliko pobijedi na nedjeljnim izborima, ima najviše izgleda da postane predsjednik šeste po broju populacije zemlje na svijetu.

U četvrtak je najugledniji svjetski lingvista i poznati intelektualac profesor emeritus MTI Univerziteta zajedno sa još 14 svjetskih intelektualaca, političara i aktivsita upozorilo da je “Bolsonaro prijetnja svijetu, a ne samo brazilskoj demokratiji u povoju”.

- OGLAS -

U apelu koji među ostalim potpisuju i gradonačelnica Barselone Ada Colau, francuski političar Benoit Hamon, Frei Betto brazilski autor, kanadska novinarka i autorka Naomi Klein, europska europoslanica zelenih Karima Delli navodi se da su žene, LGBT aktivisti, branioci ljudskih prava, zaštitnici životne sredine i starosjeodici te zemlje, svi u riziku ukoliko pobijedi ovaj ekstremno desničarski kandidat.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Bolsonaro pobijediti u drugom krugu predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju 28. oktobra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA