Vijesti
SAD će nadmašiti sumornu prognozu od 200.000 umrlih od koronavirusa Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Donald Trump branio je svoje rješavanje krize. Priznao je da je rano umanjio opasnost od koronavirusa jer nije želio "stvarati paniku"
#

Broj umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama približio se u ponedjeljak na 200.000, više nego dvostruko više od broja smrtnih slučajeva u Indiji, zemlji koja je zabilježila drugi najveći broj umrlih od koronavirusa u svijetu.

SAD u prosjeku svakodnevno gubi oko 800 života zbog virusa, prema Reutersovom proračunu. To je manje od vrhunca od 2.806 dnevnih smrtnih slučajeva zabilježenih 15. aprila.
Tokom prvih mjeseci pandemije, 200.000 smrtnih slučajeva mnogi su smatrali najvećim brojem umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Donald Trump branio je svoje rješavanje krize. Priznao je da je rano umanjio opasnost od koronavirusa jer nije želio "stvarati paniku".

Preostalo je šest sedmica do izbora 3. novembra, a Trump zaostaje za demokratskim rivalom Joeom Bidenom na nacionalnoj nivou u svim glavnim anketama. Trumpovo postupanje s pandemijom i kasnijim ekonomskim padom pogodilo je njegov položaj među mnogim glasačima.

Trump je često dovodio u pitanje savjete naučnika i drugih stručnjaka o svemu, od vremena potrebnog za pronalazak vakcine do ponovnog otvaranja škola i poduzeća, te nošenja maske. Odbio je podržati obavezu nošenja maski i održavao je velike političke skupove na kojima je malo ko nosio maske.

Direktor američkih Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfield nedavno je rekao Kongresu da bi maska za lice pružala zajamčeniju zaštitu od vakcine, koja će biti široko dostupno tek "krajem drugog ili u trećim kvartalu 2021".

Zdravstveni institut univerziteta u Washingtonu predviđa smrtnost od koronavirusa koja će doseći 378.000 do kraja 2020., a dnevni broj smrtnih slučajeva u decembru će narasti na 3.000, prenosi Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.