20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Visoki predstavnik Inzko u posjeti Japanu

Na sastancima, čiji je glavni fokus bio trenutna politička situacija u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik Inzko i njegovi sugovornici naglasili su važnost što skorijeg formiranja vlasti nakon opštih izbora održanih u oktobru 2018., te izrazili zabrinutost oko niza pitanja koji traže rješavanje, kao što su vladavina prava, dobra uprava i emigracija.

Visoki predstavnik Inzko je istaknuo ulogu Japana kao jednog od najvećih donatora koje je Bosna i Hercegovina imala u svojoj poslijeratnoj obnovi. Zahvalio je Vladi Japana na velikodušnoj pomoći, te snažnoj predanosti radu Ureda visokog predstavnika i naporima međunarodne zajednice da pomogne Bosni i Hercegovini da postane stabilna, u potpunosti demokratska i prosperitetna zemlja.

Parlamentarni zamjenik ministra Yamada, ambasador Saito i direktor Otsuki još jednom su izrazili posvećenost i podršku Japana razvoju Bosne i Hercegovine, kao i Uredu visokog predstavnika, čija uloga ostaje ključna sve dok Bosna i Hercegovina ne postigne neupitnu stabilnost koja će joj omogućiti da međunarodnu superviziju ostavi iza sebe.

- OGLAS -

Na Univerzitetu Sophia, visoki predstavnik je govorio o doprinosu koji je Japan dao Bosni i Hercegovini u njenoj poslijeratnoj obnovi, te kako je to pomoglo građanima Bosne i Hercegovine na način koji ne bi bio moguć da je bila u pitanju samo finansijska pomoć. 

„Japan je bio u prilici da pruži efikasan doprinos obnovi i pomirenju u Bosni i Hercegovini, ne samo zato što je bio u stanju da obezbijedi sredstva, nego i zato što je imao pravi uvid zasnovan na vlastitom iskustvu poslijeratne obnove i pomirenja, i zasnovan na njegovim kulturološkim odlikama“, rekao je Inzko. Visoki predstavnik također je naglasio važnost zajedničkog života u harmoniji: „Niko ne treba da se odrekne svog identiteta, ali ljudi treba da mogu živjeti zajedno; u suprotnom, bio bi to poraz čovječanstva“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA