7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Plenković: Skup u Berlinu najviše fokusiran na trenutne pregovore između Srbije i Kosova

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković komentirao je posjet dužnosnika kineske brodogradilišne kompanije zainteresiranih za Uljanik i 3. maj, Vučićeve ocjene kako će večeras u Berlinu tema biti odnosi Beograda i Prištine, te posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom kompanije China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom. 

Nakon održanog sastanka Plenković je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) izjavio kako je tijekom posjete kineskog premijera Li Kequianga, prije otprilike dva tjedna, najavljena ova posjeta visokog izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC).

- OGLAS -

“Razgovori su bili vrlo temeljiti, detaljni i otvoreni. Očekujemo da nakon ove posjete Rijeci i Puli predstavnici ove najveće kineske kompanije koja je među petsto najsnažnijih kompanija u svijetu uopće, dobro analiziraju i razmotre mogućnost suradnje”, kazao je Plenković. 

Poručio je kako u ovom trenutku više od navedenog ne bi bilo pametno niti korisno reći te kako je Hrvatska vlada uložile maksimalne napore da se pomogne brodogradilištima u Puli i u Rijeci.

Kako je ranije najavljeno, kinesko izaslanstvo posjetit će i brodogradilišta Uljanik i 3. maj. 

Uz predsjednika hrvatske Vlade, na sastanku u Banskim dvorima su sudjelovali i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predstavnici uprava Uljanika i 3. maja.

Plenković je komentirao i izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio kako će na sastanku koji će se održati večeras u Berlinu najviše riječi biti o odnosima Beograda i Prištine, zaključivši to po izboru sudionika od strane Angele Merkel i Emmanuela Macrona.

“Sastanak kojeg su sazvali njemačka kancelarka Merkel i francuski predsejdnik Macron ima za cilj malo rezimirati gdje smo trenutnuo kada je riječ o jugoistoku Europe. Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dvije države koje kontinuirano, a rekao bih Hrvatska znatno više od svih drugih, ističu tu temu na razini Europskog vijeća”, rekao je premijer Hrvatske.

Njegova ambicija, rekao je Plenković je bila da se nakon 20 godina obavi inventura onoga što je napravljeno i da pogleda naprijed u sljedećih desetak godina.

“Sastanak koji će biti večeras naravno da je najviše fokusiran na trenutne pregovore koji se odvijaju između Srbije i Kosova i dobro je da da čujemo stajališta o tome tko je upućivao pozivnicu”, rekao je Plenković.

Govoreći o skorašnjem posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj Plenković je ocijenio kako brojni akteri u političkom životu i hrvatska javnost nisu dovoljno svjesni relativne snage HDZ-a Hrvatske u Europskoj pučkoj stranci (EPP).

Naglasio je kako Angela Merkel dolazi a Manfredom Weberom, te kako će Njemačka 30. lipnja/juna sljedeće godine preuzetu ulogu predsjedatelja Vijećem EU od Hrvatske.

“Želi poslati poruku podrške Manfredu Weberu, poruku podrške Hrvatskoj i kandidatima Hrvatske demokratske zajednice na izborima za Europski parlament”, poručio je Plenković.

Plenković je prije stranačkog skupa 18. svibnja na kojem će sudjelovati, najavio bilateralni politički sastanak kojeg će kao predsjednik Hrvatske vlade održati s njemačkom kancelarkom Merkel.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA