11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Optužbe za poticanje nasilja i napade na senatore: kako se odvija postupak opoziva Trumpa

Tako je, prema članovima Zastupničkog doma iz Demokratske stranke, Trump napadao kongresmene, ponašao se kao “glavni podstrekač”, provocirajući svoje pristalice na napad na Kapitol. Istodobno se napominje da su demonstranti 6. januara navodno željeli ubiti Mikea Pencea, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik zemlje, i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Stručnjaci s kojima je razgovarao novinar Russia Today ističu da je proces isključivo političke prirode.

U Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja se postupak opoziva 45. predsjednika Donalda Trumpa. Na prvom sastanku, senatori su podržali izjavu da postupak nije u suprotnosti s američkim ustavom.

Potom je u srijedu, 10. februara, tužilaštvo, sastavljeno od članova Zastupničkog doma iz Demokratske stranke, iznijelo svoje argumente u vezi s opozivom.

- OGLAS -

Glavni menadžer tužilaštva Jamie Ruskin napomenuo je da se Trump ponašao neprimjereno tokom događaja 6. januara koji su bili katalizator procesa protiv njega pod optužbom za “poticanje na pobunu”.

„Kad je gomila njegovih pristaša upala u Senat i provalila u njega, zauzela Zastupnički dom i napala policajce, gledao je što se događa na TV-u, kao da je riječ o reality showu. Oduševio se ovim i nije nam ništa pomogao kao vrhovni zapovjednik. Umjesto toga, ponašao se kao glavni poticatelj, objavljujući tweetove koji su samo dodatno razbuktali gomilu “, rekao je Ruskin.

Podsjetit ćemo, prvog dana suđenja kongresmen iz Marylanda rekao je da je njegova kćerka, koja je bila u Washingtonu za vrijeme nereda, rekla da više ne želi posjećivati Kapitol.

“Od svih strahota koje sam morao vidjeti i čuti tog dana i poslije, ovo mi je bio najteži udarac”, naglasio je Ruskin.

Njegov kolega Ted Liu u srijedu je skrenuo pažnju senatorima na Trumpove napade na kongresmene od kojih ih je bivši predsjednik htio natjerati da ne odobre pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

“Predsjednik nije napao samo jednu ili dvije osobe, demokrate poput mene, on je napao vas, demokratske senatore i republikanske senatore, napao je sve nas”, rekao je predstavnik iz Kalifornije.

Drugi govornik tužilaštva bila je Stacy Plaskett, kongresmen s američkih Djevičanskih ostrva. Bivša profesorica ustavnog prava na Američkom univerzitetu.

Prema njenim riječima, jedan od ciljeva “naoružanih i organiziranih pobunjenika” bio je da “naštete ili ubiju” Mikea Pencea, tadašnjeg potpredsjednika Sjedinjenih Država i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Primijetila je da je Trump u odnosu na Pelosi često koristio izraz “luda Nancy”.

„Želljela bih vam objasniti zašto se ovo nasilje moglo predvidjeti i zašto se Donald Trump ponašao drugačije od bilo kojeg drugog političara, jednostavno pozivajući svoje borce – svoje pristalice – na borbu. Nasilju kojem se pribjeglo 6. januara, poput samog napada, nije nastalo niotkuda. Shvatit ćete da je Donald Trump poznavao one koje je poticao i vidio za koje su nasilne radnje sposobni ti ljudi. Sustavno je hvalio i poticao ovo nasilje, a da ga nikada nije osudio ”, objasnila je Plaskett.

Tokom svog govora, podsjetila je i na događaje od 11. septembra 2001. godine, kada su, kako je rekla, i kongresmeni bili u smrtnoj opasnosti.

Uz to, tužilaštvo je pokazalo nove video snimke napada na Kapitol, uključujući snimke kamera CCTV. Pored toga, rekonstruirali su minutu iz minute hronologiju događaja u Kapitolu.

Proces će se nastaviti uveče 11. februara. Očekuje se da će tužilaštvo izložiti svoje argumente, nakon čega će tribina za govore postati dostupna Trumpovim advokatima.

45. američki predsjednik optužen je za poticanje na pobunu, a rezoluciju o opozivu već je usvojio Zastupnički dom.

Optužnica protiv Donalda Trumpa zahtijeva podršku najmanje 67 senatora od 100 (50 mjesta u gornjem domu američkog Kongresa pripada članovima Republikanske stranke).

Istovremeno, kao što su primijetili američki mediji, senatori mogu glasati i za zabranu bivšeg šefa Bijele kuće da se ponovo kandiduje za mjesto šefa države, gdje će biti dovoljna prosta većina. Prema izvještajima medija, takav se postupak obično provodi nakon razmatranja pitanja smjene predsjednika, ali se može provesti umjesto njega.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je izgubila tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, na svom je Twitteru izjavila da bivši šef države mogao izbjeći opoziv isključivo ličnim vezama.

“Ako republikanci u Senatu Donalda Trumpa ne proglase krivim, razlog neće biti u njegovoj stvarnoj ispravnosti i ne u nadležnosti njegovih advokata, već zato što porota uključuje njegove saučesnike”, napisala je.

Imajte na umu da je Donald Trump postao prvi američki lider kojem je američki Zastupnički dom dva puta naložio opoziv. Također, prvi put u historiji zemlje odvija se postupak protiv bivšeg predsjednika.

Demokrate nemaju osnova za krivični postupak protiv Trumpa

Kako napominje direktor Fondacije Franklina Roosevelta za proučavanje Sjedinjenih Država na Moskovskom državnom univerzitetu, Yuri Rogulyov, tužilaštvo, odnosno demokrate, nije briga za šta će optužiti Donalda Trumpa – ako samo djeluje.

„Izraz„ cilj opravdava sredstvo “vrlo dobro odgovara za sve što se dogodi. Vidimo da su optužbe apsurdne. Ustav se odnosi na smjenu sadašnjeg predsjednika. A Ustav kaže da bi predsjednik Vrhovnog suda trebao predsjedavati Senatom. I odbio je to učiniti. Odnosno, ovo je najčišća voda politike, ovdje ne govorimo o zakonu. Stoga se suština optužbe već povlači u drugi plan “, izrazio je svoje mišljenje sagovornik RT.

Zauzvrat, profesor HSE-a Alexander Domrin primijetio je da se postupak opoziva protiv bivšeg predsjednika odvija u najboljim tradicijama banana republika.

„Ovo je samo dokaz koliko vašingtonska močvara mrzi ovog čovjeka koji je pokušao isušiti ovu močvaru. Postoji još jedan aspekt. Ako je Trump pozvao na pobunu, ako je Trump pozvao na nasilje, onda podnesite krivični postupak protiv njega. Demokrate nemaju osnova za krivični slučaj. Na kraju je bio narodni predsjednik, budući da su stanovnici Sjedinjenih Država glasali za njega, a ne za neke političke projekte “, objasnio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA