9 C
Sarajevo
20.04.2024

Pet zemalja pomaže Španiji, teško pogođenoj epidemijom

 Vlada u Madridu razmatra produljenje izvanrednog stanja koje je zasad uvedeno do 11. aprila.

U Španjolskoj nastavlja rasti broj oboljelih premda po nižoj stopi otkako je 14. martavlada proglasila izvanredno stanje zabranivši 47 miliona stanovnika izlazak na ulice osim za kupnju nužnih potrepština.

U ponedjeljak su se zarazile nove 7.472 osobe, zdravstveni djelatnici bore se s nedostatkom prostora u bolnicama i oskudnim zaštitnim materijalom. Donacije dolaze od kompanija, bogatih sportaša te iz inozemstva. Dosad su uspjeli izliječiti 30.513 pacijenata od njih ukupno 117.710.

- OGLAS -

Na svaku oporavljenu osobu dođu dvije novozaražene pa vlada razmišlja o produljenju mjere ograničenja kretanja stanovnika.

„Predsjednik vlade odlučit će hoćemo li predložiti parlamentu produljenje izvanrednog stanja na temelju ‘tehničkog kriterija’ zdravstvene službe“, rekla je u petak ministrica gospodarstva Yolanda Díaz za radijsku postaju Cadena SER.

Od ponedjeljka su obustavljene sve gospodarske aktivnosti u zemlji osim nužnih poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Već sedmi dan zaredom broj preminulih premašio je 800 osoba pa Španjolska proživljava najteže trenutke od građanskog rata prije 80 godina. Broj potvrđenih smrti povezanih s koronavirusom na petak iznosi 932 te je ukupan broj smrti narastao na 10.935.

Međutim, broj mrtvih koje je Španija potvrdila u petak manji je od prethodnog dana kada je umrlo 950. To je prvi put u sedmici dana da je broj umrlih manji nego prethodnog dana.

Madrid i Katalonija, bogate i napučene autonomne pokrajine, najpogođeniji su dijelovi u Kraljevini Španiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA