Vijesti
SAD: Trump tvrdi da je blizu dogovora sa talibanima Američki predsjednik je, nakon talibanskog napada na američke vonike u Afganistanu, obustavio mirovne pregovore između Sjedinjenih Država i talibana
#
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump tvrdi da postoji dobra šansa za postizanje dogovora sa talibanima.

"Mislim da postoji dobra šansa za postizanje dogovora. Mislim da smo blizu toga. U narednim sedmicama ćemo vidjeti ishod", rekao je Trumpni, i dalje su dominantni u mnogim regijama zemlje.

Iako je Vlada nekoliko godina pokušavala započeti mirovne pregovore s talibanima i u tom je kontekstu uspostavila Mirovno vijeće, dogovor nije postignut.

Američki predsjednik je, nakon talibanskog napada na američke vonike u Afganistanu, obustavio 5. septembra prošle godine mirovne pregovore između Sjedinjenih Država i talibana, koji su trajali od decembra 2018.

Nakon što su pregovori obustavljeni, talibani su u Rusiji tražili rješenje za nastavak mirovnih pregovora i poslali delegaciju u Moskvu.

Mirovni pregovori, koji su sedmicama bili neizvjesni, nastavili su se nakon što su talibani oslobodili dva američka državljana koji su držani kao taoci.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.