10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Britanski poslanici odbacili svih osam prijedloga za sporazum o Brexitu

Među opcijama o kojima se sinoć glasalo bile su napuštanje EU bez sporazuma, ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, stavljanje bilo kakvog sporazuma o napuštanju Unije na referendum, kao i poništavanje Brexitu, ako izlazak iz EU bez sporazuma postane realna opcija, javljaju agencije.

Cilj glasanja o različitim opcijama Brexita bio je da se uspostavi parlamentarna kontrola nad cjelokupnim procesom. Također, glasanjem je trebalo utvrditi koje opcije poslanici podržavaju i da se tako prekine trenutna blokada. piše Srna.

Najveću podršku dobio je plan za ostanak u carinskoj uniji i nakon Brexita.

- OGLAS -

Poslanici planiraju smanjiti spisak opcija o kojima će ponovo glasati u ponedjeljak, 1. aprila.

Prijedlog za carinsku uniju sa EU odbijen je sa 272 glasa protiv i 264 za, dok je poziv na referendum propao sa 295 naspram 268 glasova.

Ministar zadužen u britanskoj vladi za Brexit Stiven Barkli (Steven Barkley) rekao je da su rezultati ojačali stav premijerke Therese May da je njen prijedlog sporazuma sa EU najbolja opcija.

On je rekao poslanicima da je jasno da ne postoji jednostavan put i izlaz iz situacije.

Za alternativni plan koji podrazumijeva blisko usklađivanje s jedinstvenim tržištem i zaštitu prava radnika glasalo je 237 poslanika, a protiv je bilo 307, navode agencije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA