12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

ViK najavljuje poskupljenja, Konaković poručuje da se to ne smije desiti

Iz ViK-a je saopćeno da će prijedlozi svih dokumenata, plana poslovanja pa i novog cjenovnika biti dostavljeni Nadzornom odboru i Skupštini na potvrđivanje.

“Trenutno važeći cjenovnik usluga datira iz juna 2010. godine. S obzirom na to da se cijene formiraju slobodno, prema uslovima tržišta, a da je protok vremena učinio svoje, neophodno je bilo inovirati postojeće cijene te se pristupilo izradi istog. U cijenu usluga uključeni su svi direktni i indirektni troškovi koji nastaju prilikom obavljana iste, a iskazani su u kalkulaciji cijena za svaku pojedinačnu uslugu. Ono što ga karakteriše u odnosu na dosadašnji cjenovnik je da je obuhvatio neke elemente koji nisu do sada uključeni. Donošenje inoviranog cjenovnika usluga doprinijet će donošenju odgovarajućih odluka kojima će se osigurati efikasno finansijsko upravljanje. Utvrđeni Prijedlog cjenovnika usluga Uprava će dostaviti Nadzornom odboru radi razmatranja i usvajanja”, poručeno je iz ViK-a.

Po toj obavijesti kontaktirali smo predsjednika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, kojoj je raspodjelom resora među Šestorkom pripao resor Vodovoda i kanalizacije. On je za Klix.ba kazao da u ovom trenutku, bez obzira na sve, ne smije doći do poskupljenja vode.

- OGLAS -

“Odgovorno tvrdim da u ovom trenutku ne može i ne smije doći do poskupljenja vode građanima Kantona Sarajevo. Mislim da to preduzeće u prethodnom periodu nije iscrpilo prije svega sve alate u borbi za naplatu dugovanja najvećih dužnika. Mislim da je Vodovod tu znatno reducirao svoje aktivnosti i da ne radi koliko bi trebao. Prvo što ćemo mi uraditi je da natjeramo ovaj ili drugi menadžment da naplati novac koji se duguje i da se zaustavi krađa vode. U tom slučaju, kada se adekvatno sve bude naplaćivalo, ne vjerujem da će biti potrebe za bilo kakvim poskupljenjem vode”, istakao je Konaković.

Trenutni Nadzorni odbor u ViK-u je u v. d. mandatu, a iz NiP-a saznajemo da će tri nova člana biti delegirana u novi NO i to konkursom.

“Vrlo brzo ćemo u ViK-u imati kvalitetne upravljačke strukture iznad menadžmenta. Taj novi NO će nam reći svoje mišljenje o tome kakvo je stanje i hoće li se mijenjati direktor”, zaključio je Konaković.

Građani Kantona Sarajevo trenutno za potrošnju vode do pet kubika, po kubiku plaćaju 1,17 KM, od pet do trideset potrošenih kubika 1,40 KM i više od 30 potrošenih kubika 1,95 KM po kubiku. Pored toga, građani plaćaju i fiksni dio za odvođenje otpadnih voda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA