Vijesti
Sakellaropoulou postala prva predsjednica Grčke - Sakellaropoulou je dobila glas 261 zastupnika Parlamenta, a zakletvu na dužnost predsjednice bi trebala položiti 14. marta
#

Čelnica Državnog vijeća Ekaterini Sakellaropoulou prva je predsjednica Grčke, javlja Anadolu Agency (AA).

Sakellaropoulou, u prvom krugu izbora dobila je povjerenje 261 od prisutnih 294 zastupnika u Parlamentu, koji broji 300 mjesta.

Opozicija nije imala kandidata na izborima, a za Sakellaropoulou glasali su zatupnici Nove demokratije, Koalicija radikalne ljevice (SYRIZA), stranka Pokreta promjene (KINAL), dok su protiv njene kandidature bili zastupnici Grčke komunističke partije (KKE), Grčka stranka za rješenje (ELY), a zastupnici stranke Mera25 na čelu s bivšim ministrom finansija Yanisom Varufakisem bili su suzdržani.

Sakellaropoulou je tako izabrana za prvu predsjednicu države, a na dužnost u trajanju od pet godina, stupit će nakon polaganja zakletve 14. marta, dan nakon što istekne mandat aktuelnom predsjedniku Prokopisu Pavlopulosu.

Sakellaropoulou je rođena 1956. u Solunu, a nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Atini, master studije nastavila je na Univerzitetu Sorbonne, u Francuskoj.

Za predsjednicu Državnog vijeća izabrana je 2018.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.